Za zdravlje i vitalnost neophodna je uravnotežena crevna mikroflora. Zbog nepravilne ishrane, stresa, lekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika kao što su pušenje i prekomerna konzumacija alkohola, ravnoteža crevne mikroflore je često narušena.
Dovedite svoju crevnu mikrofloru u ravnotežu ciljanom ishranom.
Jogurt
Svakako, široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika je ovaj ukusni mlečni proizvod. Istraživanja su pokazala da probiotici čak pomažu u ublažavanju simptoma netolerancije na laktozu. Takođe, pomažu kod problema sa gasovima, dijareje i drugih tegoba probavnog sistema. Ako baš želite, možete da platite više za jogurt koji sadrži specifične probiotike, ali je dovoljno da konzumirate proizvod na kome piše da sadrži „aktivne bakterijske kulture“.
Kiseli kupus
Kiseli kupus ili sirovi kupus bogat je vitaminom C, kao i probioticima, bez kojih bi naše varenje prestalo da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje pate od gastrointestinalnih tegoba i ne mogu da svare mlečne proizvode, poput jogurta.
Kefir
Prema legendi, pastiri u planinama Kavkaza, koji dele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da je mleko koje su nosili sa sobom fermentisalo u penušavo piće. Gust, kremast i začinjen poput jogurta, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija i nekoliko korisnih vrsta kvasca.