Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Namirnice koje su pune masti i veoma su loše za zdravlje, a jedemo ih stalno!

Hrana

Tokom proteklih nekoliko decenija, ono što znamo o mastima u ishrani se razvilo.

Devedesetih smo mislili da su sve masti loše, pa je došlo do eksplozije dijeta sa malo masti i grickalica bez masti.

Iako nisu sve masti loše, neke namirnice pune masti su lošije za vaše zdravlje od drugih.

Kobasice i viršle

Kobasica, bilo da je deo vašeg doručka ili roštilja, spada među najnezdravije masne namirnice. Iako nudi proteine, ima iznenađujuće puno masti, obično se pravi od svinjetine zajedno sa nizom začina, bilja i začina. Svinjska kobasica sadrži više masti nego proteina, a mast čini većinu kalorija u ovoj hrani. Da ne spominjemo, trećina masti u svinjskoj kobasici je iz zasićenih izvora. Ovo ga čini nezdravim izvorom masti pored visokog sadržaja natrijuma i konzervansa koji se ponekad koriste, kao što je natrijum nitrat.

Crveno meso

Bilo da volite ribu ili hamburger, govedina je još jedna nezdrava masna hrana. Iako sadrži mnogo proteina, masniji komadi govedine sadrže veliku količinu grama masti i zasićenih masti. Iako se smatra da zasićene masti nisu toliko loše za vaše zdravlje kao trans masti, Američko udruženje za srce preporučuje da ne više od 6 procenata vaših ukupnih dnevnih kalorija dolazi od zasićenih masti. Za nekoga ko jede 2.000 kalorija dnevno, to znači da ograničite unos na ne više od 13 grama zasićenih masti.

Hot dog

Kada je u pitanju meso kao nezdrav izvor masti, viršle su na vrhu te liste. Hot dogovi su najčešće dostupni u vrstama svinjskog i goveđeg mesa, od kojih oba imaju visok sadržaj masti. U stvari, jedan goveđi hot dog može imati dvostruko više masti od proteina. Ne samo da ga ovo čini lošim izvorom proteina, već 13 grama masti obezbeđuje značajnu količinu zasićenih masti. Pored toga što su nezdrav izvor masti i obezbeđuju minimalno proteina, viršle takođe mogu biti bogate natrijuma i sadrže konzervanse, kao što su nitrati.

Peciva

Od krofni do kroasana i keksa, pekarski proizvodi su još jedan izvor nezdravih masti. Zabrinjava vrsta i količina masti u pecivu, kao i sadržaj dodatog šećera. Dodati šećer je povezan sa zdravstvenim stanjima kao što su povećana masna jetra i negativan uticaj na lipide u krvi, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Većina peciva se pravi sa puterom ili kremom, zbog čega se smatraju nezdravim izvorom masti. Čak i one napravljene sa uljem, poput sojinog ulja, možda nemaju puno zasićenih masti, ali mogu podstaći upalu u vašem telu.

Tagovi:
Pročitajte još: