Ukoliko imate problema sa gorušicom, evo nekoliko namirnica koje preporučuju stručnjaci. Bilo da izazivaju manje gorušice od ostalih jela, bilo da pomažu da se gorušica smanji, možete da ih isprobate i vidite koliko gode vama.
Ovsena kaša. Ovsena kaša je hranljiv doručak, a može se uzeti i tokom dana kao užina. Sita je i ne izaziva gorušicu. Čak i ako koristite gotovu ovsenu kašu koja sadrži, na primer, suvo grožđe (koje se ne preporučuje u slučajevima gorušice), ovas će apsorbovati kiselost grožđa, tako da može da se konzumira i u tom obliku.
Đumbir. U umerenim količinama, đumbir je jedna od najboljih namirnica za suzbijanje gorušice. Odavno se koristi u narodnoj medicini protiv raznih upala i za tretman tegoba sa varenjem. Koren svežeg đumbira možete koristiti tako što pdsečete parčence, skinete koru i izgrickate ga. Možete ga i narendati u jelo ili u čaj. Može se dodavati i miksanim napicima od voća i povrća.
Aloe vera. Aloe vera je poznata lekovita biljka, a po svemu sudeći pomaže i protiv gorušice. Obično se može naći u obliku soka, u prodavnicama zdrave hrane. Sok možete da pijete sam, a može da se doda i u neka jela ili kaše kao zgušnjivač.
Sveže salate. Sveže salate su odličan obrok za one koji imaju problema sa gorušicom. Ali, treba da vodite računa da u salate ne stavljate paradajz i crni luk, da ne dodajete sir, niti suviše masne prelive. Ako ne možete bez preliva (koji obično sadrže sirće i ulje), ograničite se na jednu supenu kašiku.
Banana. Banane su odlična užina, a s obzirom da im je pH vrednost 5,6 (bazne su) odlične su za osobe koje pate od gorušice. Međutim, iskustvo pokazuje da se kod oko 1% ljudi koji pate od gorušice stanje pogorša kad jedu banane – zato isprobajte kako vama prija.
Dinja. Dinja je dobra protiv gorušice (pH 6,1), Ali, isto kao i sa bananama, kod 1-2% ljudi ona može da pogorša gorušicu, pa moraju da je izbegavaju. Zato probajte kako vama prija. Lubenica, u sezoni, takođe spada u istu kategoriju.
Morač. Sa pH vrednošću 6,9 morač (divlja mirođija) je odlična namirnica za one koji pate od gorušice, a po svemu sudeći, poboljšava rad želuca. Možete da ga tanko naseskate u salatu, a ako vam se sviđa njegov blag ukus, možete i da ga grickate kao grickalicu.
Korenasto i zeleno povrće. Karfiol, brokoli, špargla i drugi zeleniš su dobri za one koji pate od gorušice. Priličan broj zelenog i korenastog povrća se preporučuje u slučajevima gorušice.
Celer. Celer gotovo da nema kalorija (sadrži mnogo vode), a preporučljiv je i ako patite od gorušice. Ima sposobnost da smanjuje preteran apetit, a sadrži i materije koje pomažu sniženju krvnog pritiska, pa je odlična namirnica da se uvrsti u svakodnevnu ishranu.
Peršun. U tradicionalnoj medicini, peršun se odavno koristi da se smiri želudac i da se pomogne varenju. Odličan je da njime garnirate salatu i kuvana jela (možete da ga dodate na samom kraju kuvanja). Može da pomogne i protiv gorušice.
Kus-kus i pirinač. Pšenični kuskus je tradicionalna severnoafrička namirnica, a preporučuje se onima koji imaju problema sa gorušicom. Lako i brzo se priprema i dobro se uklapa u mnoga jela od povrća. Integralni pirinač je takođe namirnica izbora u slučaju problema sa gorušicom.
Preuzeto: Zdravahrana.com