fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Namirnice protiv gorušice

Ukoliko imate problema sa gorušicom, evo nekoliko namirnica koje preporučuju stručnjaci. Bilo da izazivaju manje gorušice od ostalih jela, bilo da pomažu da se gorušica smanji, možete da ih isprobate i vidite koliko gode vama.

Ovsena kaša. Ovsena kaša je hranljiv doručak, a može se uzeti i tokom dana kao užina. Sita je i ne izaziva gorušicu. Čak i ako koristite gotovu ovsenu kašu koja sadrži, na primer, suvo grožđe (koje se ne preporučuje u slučajevima gorušice), ovas će apsorbovati kiselost grožđa, tako da može da se konzumira i u tom obliku.
Đumbir. U umerenim količinama, đumbir je jedna od najboljih namirnica za suzbijanje gorušice. Odavno se koristi u narodnoj medicini protiv raznih upala i za tretman tegoba sa varenjem. Koren svežeg đumbira možete koristiti tako što pdsečete parčence, skinete koru i izgrickate ga. Možete ga i narendati u jelo ili u čaj. Može se dodavati i miksanim napicima od voća i povrća.
Aloe vera. Aloe vera je poznata lekovita biljka, a po svemu sudeći pomaže i protiv gorušice. Obično se može naći u obliku soka, u prodavnicama zdrave hrane. Sok možete da pijete sam, a može da se doda i u neka jela ili kaše kao zgušnjivač.
Sveže salate. Sveže salate su odličan obrok za one koji imaju problema sa gorušicom. Ali, treba da vodite računa da u salate ne stavljate paradajz i crni luk, da ne dodajete sir, niti suviše masne prelive. Ako ne možete bez preliva (koji obično sadrže sirće i ulje), ograničite se na jednu supenu kašiku.
Banana. Banane su odlična užina, a s obzirom da im je pH vrednost 5,6 (bazne su) odlične su za osobe koje pate od gorušice. Međutim, iskustvo pokazuje da se kod oko 1% ljudi koji pate od gorušice stanje pogorša kad jedu banane – zato isprobajte kako vama prija.
Dinja. Dinja je dobra protiv gorušice (pH 6,1), Ali, isto kao i sa bananama, kod 1-2% ljudi ona može da pogorša gorušicu, pa moraju da je izbegavaju. Zato probajte kako vama prija. Lubenica, u sezoni, takođe spada u istu kategoriju.
Morač. Sa pH vrednošću 6,9 morač (divlja mirođija) je odlična namirnica za one koji pate od gorušice, a po svemu sudeći, poboljšava rad želuca. Možete da ga tanko naseskate u salatu, a ako vam se sviđa njegov blag ukus, možete i da ga grickate kao grickalicu.
Korenasto i zeleno povrće. Karfiol, brokoli, špargla i drugi zeleniš su dobri za one koji pate od gorušice. Priličan broj zelenog i korenastog povrća se preporučuje u slučajevima gorušice.
Celer. Celer gotovo da nema  kalorija (sadrži mnogo vode), a preporučljiv je i ako patite od gorušice. Ima sposobnost da smanjuje preteran apetit, a sadrži i materije koje pomažu sniženju krvnog pritiska, pa je odlična namirnica da se uvrsti u svakodnevnu ishranu.
Peršun. U tradicionalnoj medicini, peršun se odavno koristi da se smiri želudac i da se pomogne varenju. Odličan je da njime garnirate salatu i kuvana jela (možete da ga dodate na samom kraju kuvanja). Može da pomogne i protiv gorušice. 
Kus-kus i pirinač. Pšenični kuskus je tradicionalna severnoafrička namirnica, a preporučuje se onima koji imaju problema sa gorušicom. Lako i brzo se priprema i dobro se uklapa u mnoga jela od povrća. Integralni pirinač je takođe namirnica izbora u slučaju problema sa gorušicom.

Preuzeto: Zdravahrana.com
 

Tagovi:
Pročitajte još: