Kako godine prolaze, mnogi počinju da razmišljaju o opcijama koje će smanjiti osećaj starenja.
U tom cilju, dobro je znati da postoje načini na koje možete pomoći svom telu da uspori proces starenja. Ovo može uključivati različite aktivnosti, od uvođenja rutine vežbanja do promene nekih životnih navika, kao i dodavanja različite hrane vašoj ishrani. Ako želite da u svoju dnevnu rutinu uvrstite neke namirnice koje usporavaju starenje.
Bobičasto voće
Bobice su moćan izvor antioksidanata koji uklanjaju slobodne radikale. One su jedna komponenta starenja i mogu doprineti stvarima kao što su pege od sunca, bore i suva koža. Poznato je da antioksidansi imaju supermoći protiv starenja. Ovi molekuli i vitamini štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Različite vrste bobica sadrže različite antioksidante. Međutim, borovnice su jedan od najboljih izvora hranljivih materija.
Avokado
Avokado je neverovatan izvor vitamina E, koji takođe deluje kao antioksidans i može podržati zdravlje kože i smanjiti upalu. Vitamin E u avokadu takođe pomaže koži, noktima i kosi. Masne kiseline koje se nalaze u avokadu pomažu u snabdevanju tela mastima i mineralima koji su mu potrebni za održavanje zdravog nivoa ulja. Ovo voće je takođe korisno za vaše telo u zaštiti od drugih bolesti koje mogu dovesti do bržeg starenja vašeg tela. To uključuje potencijalno snižavanje krvnog pritiska, smanjenje rizika od metaboličkog sindroma, snižavanje „lošeg“ holesterola i zaštitu srca.
Crvene paprike
Ovo povrće je bogato vitaminom C, moćnim antioksidansom koji pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena. Takođe je bogat antioksidansima koji se nazivaju karotenoidi. Karotenoidi daju paprici crveno-žutu boju i bore se protiv upale dok pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca, zagađenja i faktora životne sredine.
Bademi
Ovi orašasti plodovi su bogati vitaminom E, koji pomaže u popravljanju oštećenja kože. Ulje pomaže da koža ostane vlažna i otporna na UV zrake koji dovode do spoljašnjih oštećenja. Bademi su takođe bogati vlaknima, koja mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, a imaju pozitivan efekat na kognitivne funkcije kasnije u životu.
Hrana u mediteranskoj ishrani
Kada razmišljate o održavanju mozga oštrim i mladim, razmislite o hrani koja se nalazi u mediteranskoj ishrani. Studije sugerišu da je veće pridržavanje mediteranske ishrane povezano sa sporijim kognitivnim padom. Neki primeri ove mediteranske hrane uključuju orašaste plodove, ribu, masline, mahunarke i začine.