U poslednje dve decenije istraživanja su pokazala da je zdravlje creva i stomaka važno za naše sveukupno zdravlje.
Poremećaji u stomaku iliti crevima doprinose razvoju dijabetesa, gojaznosti, reumatoidnog artritisa, autizma, depresije, sindroma hroničnog umora i drugih hroničnih oboljenja.
Zato mnogi smatraju da će zdravlje stomaka biti najveći zdravstveni cilj 21. veka.
Konzumiranjem ovog detoks napitka po receptu ruske doktorke Viktorije Semjonove možete očistiti creva i sprečite razvoj bolesti debelog creva.
Šta vam je potrebno
500 g šargarepe
500 g sveže cvekle
1 šaka seckanih suvih kajsija
1 šaka suvog grožđa
1 kašika meda
Kako se priprema
Šargarepu i cveklu iseckajte na sitno i stavite u šerpu. U drugom loncu prokuvajte vodu i prelijte povrće tako da voda bude dva prsta iznad povrća. Zatim dodajte seckane suve kajsije i suvo grožđe. Stavite na vatru i čim provri sklonite lonac sa vatre. Kada se prohladi, u smesu dodajte kašiku meda. Prebacite na hladno mesto i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon tog perioda, tečnost procedite kroz gazu i čuvajte je u frižideru.
Kako se koristi
Pijte pola čaše tri puta dnevno, pre jela. Komadi voća i povrća se takođe mogu konzumirati odvojeno ili jednostavno dodati u obrok. Kako biste što bolje očistili creva, ovaj recept primenjujete mesec dana. Navedena količina će biti dovoljna za dva dana.
Cvekla savršeno čisti creva, jetru i krv, što sprečava nastanak kamena u bubrezima i žuči. Šargarepa ima jaka antioksidativna svojstva i sadrži beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je posebno snažan borac protiv slobodnih radikala i čuvar imuniteta, koji je takođe neophodan za rast ćelija i zdravlje očiju.