Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

NAPOKON JEDAN DOKAZ! Evo zašto se gubi čulo UKUSA I MIRISA kod inficiranih KORONA VIRUSOM

Više nije nepoznanica da je jedan od najčešćih pokazatelja da ste zaraženi korona virusom činjenica da ste izgubili čulo mirisa i/ili ukusa, a ispostavilo se da se ovaj simptom najčešće javlja kod mladih ljudi, čak i onih koji nemaju nikakav drugi simptom poput temperature, kašlja, respiratornih tegoba…

Doktorka Vivijen Li, koja već mesecima redovno izveštava o novim saznanjima o Kovidu-19 na svom Tviter nalogu, nedavno je objavila tvit u kome objašnjava da je jedan 27-godišnjak bez simptoma 4 dana otkako je testiran pozitivno razvio i anosmiju (gubitak mirisa) i ageuziju (gubitak ukusa).

“MRI je pokazao otok olfaktivnog bulbusa. Na slikama se vidi kako izgleda posle 7 i posle 24 dana od dijagnoze. Reč je o bilateralnom edemu olfaktivnog bulbusa koji je povezan sa Kovidom-19”, napisala je ova doktorka iz Ohaja.

Olfaktorni ili mirisni bulbus je zapravo zadužen za primanje mirisa, dug je oko 1, 2 centimetra i debljine jedan centimetar., a centriran je negde između očiju, takoreći na sredini glave.

Ova dva simptoma je 18. maja Svetska zdravstvena organizacija uvrstila i na zvaničnu listu simptoma.

Poznato je da virusi koji izazivaju prehladu mogu da dovedu do post-infektivnog gubitka mirisa, a preko 200 različitih virusa utiče na infekciju gornjih disajnih puteva.

Profesor Čarl Pilot, direktor medicinskih poslova i istraživanja u dobrotvornoj organizaciji Fifth Sense, objasnio je za “Independent” kako obične prehlade i birusi često uzrokuju na početku zapušen nos, a to kasnije može da dovede do “post-virusnog gubitka mirisa”.

On je dodao kako se čini da Kovid-19 ima “visoku koncentraciju u nosu” i navodi da se u većini poznatih slučajeva događa prolazni gubitak mirisa koji traje oko sedam do 14 dana. Istakao je i da “verovatnije virus izaziva neku vrstu zapaljenja u olfaktornim nervima, pre nego da oštećuje strukturu receptora”.

FOTO: EPA/DAN PELED

kurir.rs/blicžena

Tagovi:
Pročitajte još: