Svako sebi treba postaviti određene ciljeve, najbitnije je da vodite zdrav život i da se zdravo hranite. Ako niste počeli nešto povodom toga, počnite odmah!
Plan bi bilo najbolje napraviti tokom vikenda jer se tada obično ima više vremena. Pravi se za narednu nedelju, odnosno za narednih sedam dana. Razmislite šta želite da kuvate tokom te nedelje. Šta ćete spremati za doručak, ručak, večeru, uzmite u obzir i užine. Kada napravite spisak jela koje planirate da spremate, pored svakog jela napišite i namirnice koje su vam potrebne za njegovu pripremu. Sastavite spisak za kupovinu potrebnih namirnica i nastojte da ga se što više pridržavate.
Odredite dane kada planirate da kuvate nešto čorbasto, kada jedete mahunarke, kada meso i ribu, kada testeninu. Isplanirajte makar dva dana bez mesa a umesto njega koristite mahunarke. Odredite dan kada ćete spremati nešto od poslastica. Doručak možete planirati tako što ćete odrediti dane kada se jedu žitarice, kada neki od namaza, sendviči, jaja, proja, pita… Dovoljno je imati imati 2-3 kombinacije koje će se naizmenično menjati. Na primer ponedeljak musli, utorak humus, sreda sendvič, četvrtak humus, petak jaja. Preko vikenda možete da napravite pitu, proju, mafine… Nešto što nemate priliku da jedete tokom radnih dana. Po sličnom principu osmislite i večeru.
Ovakvim načinom života bićete zdraviji, uštedićete vreme i novac, nećete bacati namirnice kao i to da ćete sebe poštedeti stresa i nervoze. Možda vam sve ovo izgleda previše komplikovano i neizvodljivo, ali sa ovakvim planom ćete imati višestruke koristi.
Dobra organizacija pojednostavljuje život i brže vodi do zacrtanog cilja.
Piše: Vanja