Grickanje između obroka je nešto što većina ljudi radi. Industrijske grickalice su često ne samo nutritivno prazne, nego i pune aditiva koji nisu dobri po zdravlje. Mnogo bolji izbor za grickanje su prženi batat i čips od kelja, koje možete da pripremite sami.
Prženi batat
Iseckajte batat na tanke kriščice, ili na štapiće, posolite sa malo morske soli i prelijte maslinovim uljem, pa potom dinstajte u rerni na 170 stepeni oko pola sata.
Nutritivna svojstva:
Batat sadrži vitamin A, B i C, kao i mangan, kalijum i gvožđe. Veoma je bogat beta-karotinom, važnim antioksidansom koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Batat je bogat i biljnim vlaknima, koja pomažu varenje. Sve ovo čini batat izdinstan na temperaturi koja nije previsoka veoma zdravom gricakalicom.
Čips od kelja
Listove kelja posolite sa malo morske soli, pospite maslinovim uljem, a onda stavite u rernu i pecite pola sata na temperaturi od 120 stepeni. Mogu se jesti i stabljike kelja, ali one nakon pečenja neće postati onako hrskave kao listovi.
Nutritivna svojstva:
Jedna šolja kelja sadrži 180% preporučene dnevne doza vitamina A, 200% preporučene dnevne doze vitamina B i 1020% preporučene dnevne doze vitamina K. Izuzetno velika količina vitamina K koju kelj sadrži dobra je za održavanje zdravlja kostiju, metabolizam kalcijuma, a utiče i na zdravlje krvnih sudova.
Lutein i zeaksantin su sastojci kojih u kelju ima u velikoj količini i oni doprinose zdravlju očiju. Njihovo povoljno delovanje još pojačava vitamin A koji se nalazi u kelju.
Pošto je većina vitamina koji se nalaze ukelju rastvorljiva u mastima, maslinovo ulje kojim ste natopili kelj prilikom prženja pomoći će njihovoj apsorpciji u organizmu.
Preuzeto: Zdravahrana.com