Posna ruska salata sa pečenom paprikom
Sastojci:
- 2-3 šargarepe
- oko 200 g pečenih paprika, najbolje crvenih (3-4 paprike, zavisno od veličine)
- oko 200 g ukiseljenih šampinjona
- 100-150 g kiselih krastavčića
- po ukusu so
- sivi biljni začin
Majonez od krompira:
- 400-500 g krompira
- 1-1,5 dl ulja
- po ukusu so
- 1-2 kašike limunovog soka
Priprema:
Šargarepu obarite u slanoj vodi da ostane čvrsta (kao za rusku salatu). Pečenu papriku očistite od drški i semenki i ostavite da se ocedi (možete koristiti i iz zamrzivača, s tim što mora biti skroz odleđena i dobro oceđena od suvišne vode). Povrće (šargarepu, pečenu papriku, kisele krastavčiće) i ukiseljene šampinjone isecite na kockice kao za rusku salatu. Posolite i stavite malo biljnog začina po ukusu i sve lepo izmešajte.
Krompir skuvajte kao za pire. Oceđen topao krompir umutite mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Posolite i dodajte limunov sok i senf po ukusu.
Izmešajte pripremljen “majonez” od krompira sa iseckanim povrćem. Ostavite salatu da se ohladi i upiju ukusi.
Pileća krilca
Sastojci:
- 10 pilećih krilca
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašika crvene mlevene paprika
Priprema:
Krilca ubacite u posudu. Prelijte uljem, pospite suvim biljnim začinom i crvenom mlevenom paprikom pa sve dobro sjedinite. Tako spremljena krilca stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Baklava s jabukama i orasima
Sastojci:
- 500 g tankih kora za baklavu
- 1 kg rendanih jabuka
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g putera
- 1 kašika šećera
Za sirup:
- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 limun
- 1 kesica vanil šećera
Priprema:
Jabuke oljuštite, izrendajte i pospite sa kašikom šećera. Propržite da tečnost iz jabuka ispari. Sklonite sa vatre, dodajte mlevene orahe i promešajte. Stavite na sto jedan list kore, presavijte na pola sa uže strane pa stavljajte kašikom gotov pripremljen fil. Rolajte baklavu čvrsto.
Spremite tepsiju i namažite je uljem. Rolnice poslažite jednu uz drugu u pleh i zasecite ih na manje komade. Puter rastopite pa s vrelim premažite sve rolnice u plehu. Pecite na 180C° dok rolnice ne porumene. Pečenu baklavu ostavite da se skroz ohladi. Za sirup u šerpicu sipajte vodu, dodajte šećer i limun (isečen na šnite) i ostavite da vri oko 10-15 minuta. Prelijte vruće preko hladne baklave.
Prijatno!