Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Naš predlog za današnji ručak

recept

Posna ruska salata sa pečenom paprikom

Sastojci:

  • 2-3 šargarepe
  • oko 200 g pečenih paprika, najbolje crvenih (3-4 paprike, zavisno od veličine)
  • oko 200 g ukiseljenih šampinjona
  • 100-150 g kiselih krastavčića
  • po ukusu so
  • sivi biljni začin

Majonez od krompira:

  • 400-500 g krompira
  • 1-1,5 dl ulja
  • po ukusu so
  • 1-2 kašike limunovog soka

Priprema:

Šargarepu obarite u slanoj vodi da ostane čvrsta (kao za rusku salatu). Pečenu papriku očistite od drški i semenki i ostavite da se ocedi (možete koristiti i iz zamrzivača, s tim što mora biti skroz odleđena i dobro oceđena od suvišne vode). Povrće (šargarepu, pečenu papriku, kisele krastavčiće) i ukiseljene šampinjone isecite na kockice kao za rusku salatu. Posolite i stavite malo biljnog začina po ukusu i sve lepo izmešajte.

Krompir skuvajte kao za pire. Oceđen topao krompir umutite mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Posolite i dodajte limunov sok i senf po ukusu.

Izmešajte pripremljen “majonez” od krompira sa iseckanim povrćem. Ostavite salatu da se ohladi i upiju ukusi.

Pileća krilca

Sastojci:

  • 10 pilećih krilca
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašika crvene mlevene paprika

Priprema:

Krilca ubacite u posudu. Prelijte uljem, pospite suvim biljnim začinom i crvenom mlevenom paprikom pa sve dobro sjedinite. Tako spremljena krilca stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Baklava s jabukama i orasima

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 1 kg rendanih jabuka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g putera
  • 1 kašika šećera

Za sirup:

  • 600 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanil šećera

Priprema:

Jabuke oljuštite, izrendajte i pospite sa kašikom šećera. Propržite da tečnost iz jabuka ispari. Sklonite sa vatre, dodajte mlevene orahe i promešajte. Stavite na sto jedan list kore, presavijte na pola sa uže strane pa stavljajte kašikom gotov pripremljen fil. Rolajte baklavu čvrsto.

Spremite tepsiju i namažite je uljem. Rolnice poslažite jednu uz drugu u pleh i zasecite ih na manje komade. Puter rastopite pa s vrelim premažite sve rolnice u plehu. Pecite na 180C° dok rolnice ne porumene. Pečenu baklavu ostavite da se skroz ohladi. Za sirup u šerpicu sipajte vodu, dodajte šećer i limun (isečen na šnite) i ostavite da vri oko 10-15 minuta. Prelijte vruće preko hladne baklave.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: