Supa od povrća sa knedlama
Sastojci:
- 400 g mešanog povrća
- 1 kašika suvog začina
- 1-2 kašike ajvara
- prstohvat bibera
- 2 jaja
- 120 g griza
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
U šerpu usuti 2 litre vode i dodati mešavinu povrća. Kuvati dok povrće ne bude mekano, pa dodati ajvar, suvi začin, pola kašičice soli i promešati. Ukoliko je potrebno, dodati vode, jer će knedle dok se budu kuvale upiti vodu pa da se ne zgusne.
Umutiti jaja sa grizom i dodati pola kašičice soli, pa ostaviti da odstoji 10 minuta.
U supu koja vri, staviti kašiku da se zagreje pa vaditi knedle.
Ostaviti da se kuvaju na srednjoj vatri oko 10 minuta, pa skloniti sa vatre i poklopiti oko 5 minuta.
Rolovana piletina u pršuti
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 100 g pršute
- biber
- ruzmarin
- so
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 100 ml belog vina
- 40 g parmezana
- 300 g barenog graška
- 300 g barene šargarepe
Priprema:
Piletinu iseći, začiniti i ispeći na zagrejanom ulju. Pečenu piletinu urolati u pršutu sa ruzmarinom, vratiti u tiganj, naliti vinom i još malo kuvati. Pred kraj kuvanja uliti biljnu pavlaku, dodati parmezan i kratko prokuvati. Servirati rolnice uz bareno povrće.
Oblande sa smokvama
Sastojci:
- 400 g suvih smokava
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 250 g šećera
- 250 ml vode
- 1 pakovanje oblandi
Priprema:
Suve smokve i suvo grožđe samleti u mašini za meso. Izmešati smokve, suvo grožđe i mlevene orahe i promešati. Skuvati šećer sa vodom i u vruć sirup dodati fil od oraha, smokava i suvog grožđa. Promešati fil, a zatim tako vrućim filom premazivati listove oblande (list po list) i ostaviti da se stegnu. Oblande sa suvim smokvama iseći na pravougaonike ili romboide, servirati i poslužiti.
PRIJATNO!