Teleća čorba
Sastojci:
- 2 žumanceta
- 200 ml kisele pavlake
- 1 veza svežeg peršuna
- sok od limuna
- 600 g teletine (po izboru)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2-3 lista lovora
- 2 ravne kašike brašna
- 1 ravna kašičica slatke paprike
- biber u zrnu – po ukusu
Priprema:
U šerpi zagrejte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Nakon što omekša, dodajte iseckanu teletinu na kockice i kratko je propržite. Sipajte oko 2 litra vode, dodajte zrna bibera, listove lovora, a zatim i iseckane krompire i šargarepe.
Pokrijte šerpu i kuvajte dok povrće i meso ne postanu mekani. Dodajte brašno i slatku papriku, prethodno razmućene u malo vode. Pazite da nema grudvica.
Dobro promešajte i kuvajte dok ne proključa.
Kada je čorba gotova, isključite šporet. U posebnoj posudi, pomešajte žumanca i kiselu pavlaku, a zatim dodajte malo soka od limuna kako biste dobili kiselkastu notu. Dodajte ovu smesu u čorbu i pažljivo promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Na kraju, poslužite čorbu posipanu seckanim svežim peršunom kao dekoraciju.
Faširane šnicle
Sastojci:
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 150 g hleba
- 150 ml mleka
- 50 g putera
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 veza peršuna
- 1 jaje
Priprema:
Isecite hleb na manje komade i potopite ga u mleko da se natopi. Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na istopljenom puteru dok ne postane staklast. Dodajte mleveni beli luk i seckani peršun, a zatim umešajte i senf. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Pržite kratko, pa sklonite sa šporeta.
Stavite mleveno meso u posudu, dodajte luk sa začinima, natopljeni hleb i jaje. Sve dobro izmešajte.
Obložite pleh papirom za pečenje, malo ga nauljite, a zatim ruke nakvasite i oblikujte faširane šnicle od smese.
Premažite šnicle uljem i pecite ih na 180°C oko 30 minuta. Poslužite ih uz pire krompir.
Ferero baklava
Sastojci:
- 4 kore za pitu
- 100 g seckanog pečenog lešnika
- 3 kašike krema sa ukusom lešnika
- 20 g šećera u prahu
- 80 g mlevenog keksa
- 100 ml mleka
- 1 kašičica kakaoa
Za preliv:
- 200 g mlečne čokolade
- 30 g krupnije seckanog pečenog lešnika
Priprema:
U posudu stavite seckani pečeni lešnik, mleveni keks, kakao, šećer u prahu, pa dodajte krem i mleko. Sjedinite pa od smese oblikujte 16 kuglica.
Koru presecite na 4 trake, pa na svaku stavite kuglicu. Uvijajte u trougao, kao baklavu.
Ređajte ih u pleh na pek papir. Četkicom premažite uljem i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
Ohladite gotove baklave.
Istopite čokoladu i pomešajte sa krupnije seckanim pečenim lešnikom, pa svaku baklavu umočite u čokoladu i ređajte na pek papir.
PRIJATNO!