Pohovani fileti oslića sa kuvanim krompirom u pikantnom prelivu
Sastojci:
• 250 g fileta oslića
• malo soli
• malo mlevenog bibera
• malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
• malo maslinovog ulja
Za paniranje:
• 1 jaje
• 1 kašika mekog brašna
• 2 kašike prezli
• 1 kašika kukuruznog griza
Za prilog:
• 200 g (2 kom) krompira
• 1 kašika kisele pavlake
• 2 kašike majoneza
• 1 čen belog luka
• 1 briket zamrznutog spanaća
Priprema fileta:
Filete oslića odmrznite na sobnoj temperaturi. Proverite da li ima zaostala koščica, ako ima očistite ih. Filete posolite. U posebnoj posudici stavite mešavinu mediteranskog začinskog bilja, malo bibera mlevenog i 1 kašičicu maslinovog ulja i izmešajte. Tu mešavinu utrljajte u filete i pustite da odstoje tako marinirani dok se krompir ne skuva.
Priprema smese za paniranje:
U jednu posudu staviti brašno, u drugu jaje koje treba dobro izmutiti te u treću mešavinu prezla i kukuruznog griza. Svaki filet ponaosob provaljati kroz brašno, pa jaje i na kraju mešavinu prezla i kukuruznog griza. U tavu staviti ulje da se zagreje i pržiti filete na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatnu boju (oko 10 minuta). Pržene panirane filete odlagati na papirni kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.
Priprema krompira:
Krompir oprati i zajedno sa ljuskom i staviti kuvati u hladnu slanu vodu. Zavisno od vrste krompira kuvajte od 30 do 60 minuta. Zamrznuti briket spanaća na kratko ostaviti na sobnoj temperaturi (tek toliko da se može seckati) i odmah ga još zamrznutog iseckati. Beli luk oljuštiti, zarezati, pa izgnječiti ili sitno iseckati. U jednu posudu staviti kiselu pavlaku, majonez, iseckani spanać i izgnječen beli luk. Kuvani krompir oljuštiti i iseći te umešati u pripremljeni preliv od majoneza i pavlake. Pohovane filete servirati sa krompirom u prelivu ili nekim drugim prilogom, po vašoj želji.
Mocart topla čokolada
Sastojci:
• 3 kašičice kakao praha
• 2 ravne kašičice gustina
• 2 kašičice smeđeg šećera
• 80 g crne čokolade
• 225 ml mleka
• 2 komada „Mocart“ kuglica
Priprema:
U šerpici izmešati “na suvo” kakao, gustin i šećer. Ugrejati mleko, pa mešajući sve vreme, sipati toplo mleko, pazeći da se ne stvore grudvice. Ubaciti seckanu čokoladu, smanjiti vatru i mešati da se čokolada istopi. Ubaciti i „Mocart“ kuglice, naseckane i kuvati dok se masa ne ujednači i postane svilenkasta. Sipati toplu čokoladu u čašu, sačekati da se malo ohladi i ukrasiti kuglicama, ili poslužiti odmah, bez ukrašavanja.
Prijatno!