Šnicle iz rerne
Sastojci:
- 7 šnicli
- 4 čena belog luka
- 400ml paradajz pelata
- 1 šolja mešanog povrća
- prstohvat bosiljka i ruzmarin grančice
- 2 lovorova lista
- so i biber po ukusu
- 3 kašike ulja
- peršunov list
Priprema:
Staviti da se ugreje rerna na 200° C. Za to vreme ugrejati ulje pa staviti beli luk sitno iseckan da se proprži minut. Ukloniti beli luk i staviti ga u tepsiju u kojoj će se kasnije slagati šnicle. Na isto ulje staviti šnicle i pržiti sa obe strane po dve minute. Kad se stave šnicle posoliti ih i pobiberiti sa jedne strane. Ispržene šnicle odmah staviti u tepsiju uz beli luk. Povrće staviti da se obari u šolji vode, pa sve zajedno dodati preko šnicli. Istresti paradajz pelat, posuti bosiljkom, staviti nekoliko grančica ruzmarina i lovor. Smanjiti rernu na 170° C i ostaviti tako da krčka sat vremena.
Šnicle iz rerne u sosu od paradajza poslužiti tople uz prilog po želji.
Basmati salata
Sastojci:
- 1 šolja basmati pirinča
- 2 šargarepe
- lišće od jednog mladog luka
- 50 gr oraha
- so i maslinovo ulje, limunov sok
Priprema:
Staviti pirinač da se skuva u razmeri 2 šolje vode a 1 pirinča. Kad se skuva oprati ga i dobro ocediti. Šargarepu narendati, a orahe izmleti. Lišće mladog luka sitno iseckati. Sve sastojke zajedno pomešati pa im dodati so i limunov sok po ukusu i dve kašike maslinovog ulje. Sve opet promešati i sjediniti. Gore posuti peršunovim listom.
Kolač „Beli Egipat“
Kora – peku se dve, za jednu:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 1 kašika mekog brašna
- 6 kašika pečenih mlevenih lešnika
- 5gr praška za pecivo
Fil I:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1l mleka
- 100gr bele čokolade
- 150gr margarina ili maslaca
Fil II:
- 500 ml slatke pavlake (ako je biljna ne treba šećer u prahu, ako je mlečna, treba)
- 100gr kisele pavlake
- 100gr mlevenog pečenog lešnika (ili nekoliko kašika, procenite sami, pošto se posipa)
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180° C, a za to vreme ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu, pa dodati lešnik, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti. Istresti u obložen pleh 25 x 35cm i staviti da se peče 13 – 14 minuta. Dok se peče prva kora ponoviti postupak mućenja i za drugu. Izvaditi pečenu koru, pa skidati papir kada se kora ohladi. Odmah staviti papir za pečenje u pleh, promešati smesu za drugu koru, istresti i peći kao i prvu. Dok se druga kora peče kuvamo fil. Pomešati žumanca, brašno i šećer, dodati malo hladnog mleka i sve izmešati, a ostatak mleka staviti na vatru da provri. Pre nego što mleko provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne. Kada se zgusnulo skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati dok se otopi, pa staviti prijanjajuću foliju i ostaviti da se ohladi. Za malo čvršći fil i lakši rad staviti fil u frižider sat vremena. Opet, može i ne mora. Umutiti maslac ili margarin pa mu dodavati ohlađen fil od žumanaca iz tri puta. Posebno umutiti slatku pavlaku bilo da je biljna, ili mlečna. Kiselu pavlaku dodati slatkoj i sve sjediniti. Na koru naneti pola žutog krema, posuti mlevenim lešenikom, pa naneti pola slatke pavlake. Postupak ponoviti još jednom kora, fil I, pa fil II. Sve dekorisati lešnikom i belom čokoladom, pa dobro ohladiti.
Prijatno!