Bela čorba
Sastojci:
- 500 g pilećeg mlevenog mesa
- 2 glavice luka
- 2 šargarepe
- 2 kašike ulja
- 4 jaja
- 2 kašike pirinča
- 2 kašike brašna
- 3 kašike pavlake
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Očistite, operite i narendajte šargarepu i crni luk. U šerpu stavite narendano povrće, oko 2,5 litre vode, ulje, so i stavite da se kuva. Posebno napravite smesu za kuglice od mesa. U dublju posudu stavite mleveno meso, dva jajeta, pirinač, brašno, so, biber, pa sve dobro promešajte da se smesa izjednači. Kad se šargarepa i luk skuvaju, dodajte malo vode ako je ukuvala, pa pravite od mesa male kuglice i ubacite ih u šerpu sa povrćem. Nastavite da kuvate supu na tihoj vatri kako se kuglice ne bi raspale. Kad su mesne kuglice kuvane, umutite dva jajeta sa pavlakom i dodajte u supu, pa pažljivo promešajte da se kuglice na raspadnu. Kuvajte čorbu još par minuta, dodajte so i biber po ukusu i toplo poslužite.
Pileće rolnice sa spanaćem
Sastojci:
- ½ kg pilećeg filea
- 200 gr spanaća
- po potrebi ulje
- so i biber po ukusu
Sos:
- 1 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- 1 šolja mleka
Priprema:
Obarite spanać i sitno ga iseckajte, a zatim začinite solju i biberom. Pileće šnicle istanjite tučkom, posolite, pobiberite i premažite bešamel sosom koji pravite tako što na zagrejano ulje dodate brašno i polako sipate šolju mleka da se sve sjedini, sve vreme mešajući.
Po bešamel sosu rasporedite spanać, zatim urolajte šnicle i učvrstite čačkalicama da se ne otvaraju. Rolnice zatim uvaljajte u brašno i na ulju propržite sa svih strana da porumeni. Izvadite rolnice iz masnoće, stavite ih u rernu zagrejanu na 150 stepeni i pustite da se ispeku do kraja.
Plazma torta sa belom čokoladom
Sastojci:
Kora:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mlevenog plazma keksa
Fil:
- 15 žumanaca
- 250 g + 4 kašike šećera
- 1/2 l mleka
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 375 g maslaca/margarina
- ostatak od 300 g plazma keksa
- 100 g bele čokolade
I još:
- 4 krem šlaga sa ukusom vanile
Priprema:
Iz pakovanja od 300 g mlevenog plazma keksa odvojite 15 ravnih kašika za 3 kore, a ostatak sačuvajte za fil.
Umutite belanca, dodajte šećer i mlevenu plazmu pa ispecite kore na 200 stepeni oko 20 minuta.
Za fil na pari skuvajte žumanca sa 250 g šećera, posebno skuvajte pudinge u mleku sa 4 kašike šećera.
Kada se filovi ohlade umutite ih sa margarinom ili maslacem, dodajte ostatak plazma keksa i rendanu belu čokoladu.
Po uputstvu na kesici umutite šlag, pa filujte tortu kora-fil-šlag.
PRIJATNO!