Bistra posna supa
Sastojci:
- 3 krompira
- 1 šolja graška
- 1 šargarepa
- 1 bujon od povrća
- peršun
- 1 kašika ulja
- 1 peršun
- Prstohvat bibera
- 1 šolja posnih rezanaca
Priprema:
U jednu šerpu sipati vruću vodu, posoliti i dodati kašiku ulja. Na male kocke iseći krompir, šargarepu i peršun, pa dodati zajedno sa zamrznutim graškom u šerpu sa vrućom vodom. Nakon što se povrće skuva, dodati rezance i na sitno isečen peršun. Kada se rezanci skuvaju, posuti prstohvatom biber. Ostavite da vri još 10 minuta.
Posna sarma sa šampinjonima
Sastojci:
- 20 listova kiselog kupusa
- 500 g šampinjona
- 200 g pirinča
- pet glavica crnog luka
- sok od paradajza
- ulje
- so
- biber
Priprema:
U većem tiganju na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, pa kad postane staklast, dodati šampinjone isečene na listiće. Pržiti uz povremeno mešanje. U međuvremenu obariti pirinač u slanoj ključaloj vodi, ocediti i pomešati s prženim pečurkama i lukom. Posoliti, pobiberiti i začiniti po ukusu. Pripremljenim filom premazati listove kupusa, pa zaviti sarme. Ređati ih u adekvatnu šerpu, naliti vodom i sokom od paradajza da ogreznu, pa krčkati na laganoj vatri dva sata.
Posna baunti torta
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g posnog plazma keksa
- 120 g margarina
- 1 kašika kakaoa
Za kokos fil:
- 2,5 šolje mleka
- 2 šolje kokosa
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje griza
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 kašike margarina
Za glazuru:
- 150 g posne čokolade
- 4 kašika ulja
Priprema:
Plazma keks dobro izblendirati. Dodati istopljeni margarin i kakao, pa lepo sjediniti. Zatim utisnuti u kalup i staviti u frižider na pola sata. U šerpi pomešati mleko i šećer i kuvati dok ne krene da vri, a zatim dodati griz i mešati dok se smesa ne zgusne. Na kraju dodati kokos, margarin i vanilu i mešati dok se svi sastojci za fil dobro ne sjedine. Sipati preko podloge od keksa i poravnati. Zatim staviti u frižider na sat vremena. Za to vreme istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko. Vratiti na još 10 minuta da se stegne.
PRIJATNO!