Zavodljivi kolač
Sastojci:
- 350ml slatke pavlake
- 2 veće breskve iz kompota
- 100g puslica (kesica gotovih)
- 4-5 kašika vermuta
Sastojci za karamel preliv:
- 200ml neutralne mlečne pavlake
- 200g šećera
- 50g maslaca i prstohvat soli
Priprema:
Breskve usitniti u secku, a pavlaku umutiti ali ne previše. Dodati breskve u pavlaku. Izlomiti puslice rukom na komadiće raznih veličina pa dodati i njih, i na kraju sipati vermut. Ako ga ne volite, možete dodati neko drugo piće po sopstvenom nahođenju, jer ono u stvari daje aromu ovoj divnoj poslastici.
Rebrastu duguljastu modlu veličine 29×12 obložiti providnom folijom, ali ostaviti duže krajeve kako bi mogli da preklopite kolač na kraju odozgo. Sipati i rasporediti smesu u modli, pa pokriti folijom odozgo. Staviti u zamrzivač preko noći.
Priprema karamel preliva
U suvoj šerpici staviti šećer da se polako otapa na šporetu (srednje temperature) dok se ne napravi karamel, tj. otopi šećer. Skloniti sa šporeta, pa u karamel staviti maslac i naliti vrelom pavlakom koju ste grejali u drugoj šerpici pored. Posle burne reakcije, mešati do željene gustine (ako želite gušći karamel, vratite kratko na ringlu.
Na tacnu prevrnuti poslasticu, osloboditi je od folije, i preliti karamelom. Svako isečeno parče isto prelivati karamelom.
PRIJATNO!