Search
Close this search box.

Naša preporuka za nedeljni ručak

recept

Čorba od spelte

Sastojci:

• 150 g spelte
• 200 g šampinjona
• 100 g praziluka
• po ukusu soli i bibera
• 30 g maslaca
• 250 ml pavlake za kuvanje
• 1 kašika seckanog vlašca

Priprema:

Na maslacu propržiti seckani praziluk, pa kada omekša, dodati na listove rezane šampinjone. Dinstati dok ne puste tečnost. Ubaciti speltu i krčkati na tihoj vatri 10-ak minuta. Doliti pavlaku za kuvanje, začiniti i posuti seckanim vlašcem. Kuvati još malo na tihoj vatri, a onda posuti sa još malo seckanog vlašca. Poslužiti toplo.

Kaneloni kaserola:

Sastojci:

• 200 g šitake pečurki
• 150 g suvog mesa
• 12 komada kanelona
• 2 veze mladog luka
• 2 jajeta
• ulje
• 50 g kačkavalja

Za sos:

• 4 dl mleka
• 50 g maslaca
• 3 kašike brašna

Priprema:

Iseckajte luk, suvo meso i šitake. Propržite ih na ulju, pa im pred kraj dodajte dva umućena jajeta. Mešajte da se jaja (kao kajgana) dobro rasporede među ostalim sastojcima. Napunite ovom smesom kanelone. Otopite maslac, pa kad se zagreje dodajte brašno. Dobro mešajte, kako se smesa ne bi zgrudvala. Nalijte mlekom i mešajte dok se sos ne zgusne. Ako vam je ostalo malo nadeva, slobodno ga dodajte sosu i promešajte. Stavite jedan deo sosa u vatrostalnu posudu. Poređajte kanelone, pa ih prelijte ostatkom sosa. Poređajte listiće kačkavalja odozgo. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok se ne stvori rumena korica. Takođe, možete koristiti i druge pečurke – šampinjone ili bukovače.

Kolač sa vanilom i višnjama

Sastojci:

Za testo:

• 180 g putera
• 300 g brašna
• 3 kašike prah šećera
• 6 kašika hladne vode
• rendana kora limuna
• malo soli

Za fil:

• 800 g očišćenih višanja (iz konzerve)
• 300 ml soka od višanja
• 2 pudinga od vanile
• 3 kašike šećera
• 100 g bele čokolade

Priprema:

Izrendati puter i sve pomešati varjačom. Testo oblikovati u loptu i staviti u frižider 2 sata. Potom, podeliti testo na 2 dela. Na dobro pobrašnjenoj podlozi rastanjiti testo. Kalup za kolač premazati maslacom i posuti sa brašnom. Staviti testo u kalup i viljuškom izbockati. Višnje staviti u šerpu i dodati sok. Zasladiti. Staviti na ringlu da provri. Kad počne da vri staviti razmućen puding. Puding razmutiti sa malo vode. U vruće višnje dodati čokoladu i mešati da se otopi. Ohladiti fil. Ohlađen fil staviti u kalup preko testa, zatim razviti drugi deo testa i sa modlom vaditi željene oblike, pa ih složiti preko fila. Peći na 180C° 40 – 45 minuta, u zavisnosti od rerne. Ohlađen kolač posuti sa šećerom u prahu ili vanil šećerom.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: