Čorba od leblebija
Sastojci:
• 250 g sirovih leblebija
• 1 struk praziluka
• 2 glavice crnog luka
• 3 čena belog luka
• 3 šargarepe
• 1 kašika sveže sitno seckanog peršuna
• 300 g šampinjona
• oko 150 g margarina
• po želji suvog biljnog začina
• bibera
• bosiljka
• ruzmarina
• majčine dušice
I još:
• po potrebi pavlake
• 1 limun
Priprema:
Leblebiju ostaviti da prenoći u vodi. Sutradan vodu prosuti i leblebije malo proprati pa dosuti sveže vode. Praziluk, crni i beli luk izblendati i pržiti na margarinu jedno 15 minuta. Za to vreme u leblebije ubaciti šargarepu isečenu na kolutiće. Šampinjone iseći na tanke listiće. Ubaciti i luk. U tiganj u kom se dinstao luk, ubaciti šampinjone. Dinstati ih na tihoj vatri 10 minuta bez dodatka bilo koje tečnosti. U čorbicu dodati šampinjone, peršun i još vode. Posle sat vremena kuvanja, začiniti čorbicu, pa potom kuvati još 80 minuta, na tihoj vatri. Po potrebi dodavati pomalo vode. Čorbicu služiti vruću sa malo pavlake i par kapljica limunovog soka.
Ratatuj sa prelivom od 4 vrste sira
Sastojci:
• 3 tikvice
• 2 plava patlidžana
• 2 pečene paprike
• 2 dl pavlake za kuvanje
• 1 kesica preliva sa 4 vrste sira
Priprema:
Pečenu papriku iseći na trakice, a tikvice i plavi patlidžan na kolutove. Podmazati pekač, pa ređati naizmenično povrće. U dubljem sudu pomešati sadržaj kesice i pavlaku za kuvanje, pa preliti preko povrća. Posuti suvim seckanim peršunom. Peći 30 minuta na 180°C, po potrebi pokriti folijom.
Grčki štapići
Sastojci:
• pola kilograma kora za baklavu
• 300 gr mlevenih oraha
• 150 gr rendane čokolade
• margarin
• 700 gr šećera
• 400 ml vode
• sok od jednog limuna
Priprema:
Fil napraviti tako sto pomešate orahe i rendanu čokoladu. Ređati koru, pa preko nje još jednu, na početku druge kore celom dužinom staviti fil 3 kašike. Zatim uviti u rolatić i iseći na parčad željene veličine. Složiti u margarinom podmazan pleh, pre pečenja preliti sa 200 gr otopljenog margarina i peći na 200 stepeni 20 minuta. Kad baklavice dobiju zlatno žutu boju izvaditi ih iz rerne i preliti sa ohlađenim sirupom od sećera, vode i limunovog soka.
Baklavice ostaviti na hladno mesto i servirati.
PRIJATNO!