Nastavljaju se prekvalifikacije za IT sektor

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je javni poziv za nabavku usluga izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za tržište rada. Poziv je dostupan na sajtu Uprave za javne nabavke i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i biće otvoren mesec dana.

Ovim tenderom predviđena je obuka 850 polaznika, a prijavljivanje polaznika biće obavljeno tokom februara. Izvođenje obuka se planira od marta do septembra naredne godine, saopšteno je iz NSZ.

Polaznici će na kursevima moći da nauče osnove programskih jezika Java, Front-End, Web i PHP programiranje, a imaće priliku i da se uključe u dve nove vrste obuka, u odnosu na poslednji krug: obuke za sistem administratora i obuke za softversko testiranje sa osnovama programiranja.

Obuke će se sprovoditi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Zrenjaninu, ali i u pet novih gradova u odnosu na prethodni krug: Vranju, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Somboru i Kruševcu.

Trenutno je u toku prethodni ciklus obuka koji pohađa 700 polaznika.

Nakon uspešne realizacije pilot-programa prekvalifikacija za IT, koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, kao i nastavka ovog programa u još dve faze prekvalifikacija, Vlada planira nove programe.

S obzirom da IT sektor u Srbiji raste za preko 25 odsto godišnje, potražnja za kadrovima iz ove oblasti je izuzetno velika, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Odžaci

Be the first to comment

Leave a Reply