Naut ili leblebija pripada porodici mahunarki. I dok je na Istoku vrlo čest sastojak mnogih jela, kod nas se još uvek najčešće koristi kao grickalica. Malo se zna da je ova mahunarka vrlo ukusna i hranljiva ali i da pruža velike mogućnosti za pripremu.
Dobar je za zdravlje krvnih sudova i srca
Naut ima veliku nutritivnu ali i kalorijsku vrednost. Sto grama nauta sadrži 269 kcal. Najveći deo zrna čine ugljeni hidrati (60%), zatim belančevine (20%) i masti (4-4,5%).
Masti su sačinjene od polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina koje povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca. Naut sadrži i veliku količinu biljnih vlakana pa se preporučuje kod opstipacije. Biljna vlakna takođe imaju pozitvno dejstvo na sniženje holesterola u krvi.
Kao i druge sušene mahunarke, naut bi pre kuvanja trebalo potopiti u vodu da nabubri kako bi se lakše skuvao. Koristi se za pripremu variva, pirea, namaza, kao garnirung, dodatak salatama i supama. Radi privikavanja na ukus u početku se može kombinovati sa drugim mahunarkama ili žitaricama.
Preuzeto: Zdravahrana.com