Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Naut: zanemareno blago

Neko jutro, dok sam pripremala humus za doručak, setila sam se jednog teksta koji sam nedavno pročitala. Govorio je o mladom poljoprivredniku koji uzgaja leblebiju (naut) i to po principima organske proizvodnje. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

U proizvodnju je uključio i nekoliko kooperanata iz Vojvodine koji leblebiju prerađuju i proizvode visokoproteinsko brašno i ljuspice. Prateći aktuelne trendove u ishrani ovaj mladi čovek planira da u proizvodnju uvrsti i bezglutensku testeninu od ovog brašna –špagete, makarone i rezance za supu.
Pošto sam veliki ljubitelj leblebije i redovno je konzumiram u raznoraznim varijantama ova priča me je baš oduševila. Volela bih da je ova zdrava i vrlo hranljiva mahunarka više zastupljena u ishrani. Generalno, upotreba mahunarki u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Čak i pasulj kao tradicionalno jelo nađe se tek 2-3 puta mesečno na trpezi. Procenat onih koji koriste sočivo je 1% a upotreba suvog graška i leblebije je zanemarljiva. Radeći po prodavnicama zdrave hrane i sama sam se uverila u istinitost ovih podataka. Moja mini-anketa je pokazala da je najviše onih koji su za leblebiju čuli ali je nisu nikada ni probali. Onda dolaze oni koji koriste pečenu leblebiju kao grickalicu. Vremenom je pomalo raslo interesovanje za humus, tako da je uvek bilo nekoliko (uglavnom istih) kupaca koji su ga redovno uzimali. I to bi bilo to. Vrlo, vrlo retko bih naišla na osobu koja je probala falafel ili neko drugo jelo od leblebija. Uglavnom bi to bio neko ko mnogo putuje te je imao prilike da se susretne sa različitim svetskim kuhinjama. Tradicionalna jela sa leblebijom se spremaju u Severnoj Africi, Srednjem i Bliskom istoku, Mediteranu i Indiji. Nautovo brašno je redovan sastojak indijskog hleba, testenina i poslastica.
Verujem da je leblebija češće zastupljena u ishrani vegeterijanaca i vegana, ali setite se leblebije ako imate povišen holesterol, anemiju, problem sa probavom, dijabetes ili vam tegobe stvara gluten. Evo nekoliko dobrih  razloga za to:

Studije pokazuju da je naut zbog najvećeg sadržaja saponina najkorisnija mahunarka za sniženje ukupnog i LDL holesterola.
Leblebija ima nizak glikemijski indeks.
Ima visok sadržaj proteina, gvožđa i kalcijuma.
Sadrži veliku količinu biljnih vlakana.
Nautovo brašno ne sadrži gluten.

I na kraju, leblebija pruža veliki broj mogućnosti za pripremu različitih (ukusnih!) jela. Priprema se kao namaz (humus), varivo, salata, kao dodatak čorbama, nadev za punjenje, za pripremu burgera i pljeskavica  pa čak i poslastica. Isprobala sam je u svim varijantama i ne nalazim joj manu. Najčešće je koristim za pravljenje humusa i to mi je jedan od omiljenih jutarnjih obroka. Ne samo da je ukusan, već pruža i dugotrajan osećaj sitosti. Pored klasične varijante koja sadrži taan, beli luk i limunov sok, humus se može obogatiti različitim sastojcima. Da li će to biti paprika, bundeva, plavi patlidžan ili možda samo neki egzotični začin, stvar je mašte i ličnog ukusa. Moja preporuka je da humus sami pravite, ali ako vas mrzi ili jednostavno nemate vremena možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Ako su vam ponestale ideje za doručak eto prilike da probate nešto novo.  Nautovo brašno je takođe interesantno, skoro sam ga isprobala, ali tek nameravam da malo više eksperimentišem sa njim. 
Poslastice od leblebije su posebna priča. Naročito volim razne vrste kuglica koje se  brzo i jednostavno pripremaju a uz to su i vrlo dekorativne. Kada  ih iznesem pred goste, niko ne može ni da nasluti sastav. Svi pomisle  da je u pitanju kesten. Ko bi se uopšte setio skromne leblebije! Ako mi ne verujete, isprobajte recept za snikers kuglice koji možete pogledati u novom videu na našem You Tube kanalu.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: