Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka i većina ljudi ne može da zamisli da započne dan bez nje.
Mnogi za njom rado posežu i tokom dana, jer njen ukus i miris efikasno podižu raspoloženje.
Veliki problem može biti talog od kafe koji ostaje kad je popijemo. Često ga refleksno jednostavno prospemo u sudoperu. Međutim, ovo je greška koja može dovesti do začepljenja cevi.
Nije bolja ideja ni WC šolja. Nisu čak ni kante za smeće i ne bi ih trebalo koristiti na taj način.
Nisu svi svesni, ali talog kafe je bio otpad i trebalo bi da ide u posebno obeležen kontejner. Umesto u sudoperu, talog treba da bacamo u odgovarajuću kantu, istu onu koju imamo za otpad od hrane.
Tu treba da se nađu kore od povrća i voća, ljuske jaja, talog od kafe i čaja, uvenulo cveće i biljke i ostaci biljne hrane.
Međutim, vredi znati neke zanimljive upotrebe ostataka popularnog pića. Ispostavilo se da može biti od koristi za vas, na primer u vašoj bašti. Odlično deluje kao đubrivo, samo ga pospite po zemlji. Takođe za biljke u saksiji.
Talog od kafe obezbeđuje važne hranljive materije kao što su azot, fosfor, magnezijum, kalijum i bakar. Takođe imaju blago kiseli pH, tako da neutrališu kalcijum koji se nalazi u slavini.
Druga upotreba ostataka kafe je da se napravi neutralizator mirisa i apsorber vlage. Samo je osušite, stavite u široku posudu i stavite u frižider ili ormar. Možete dodati malo svog omiljenog eteričnog ulja.
Sve popularniji način korišćenja taloga od kafe je zamena soli i peska na trotoaru. Takođe sprečava klizanje, a istovremeno je bolji po našu okolinu i našu obuću.