U reklamama i opisima nekih namirnica često možete naći da se one nazivaju “superhranom”. Međutim, ni u medicini ni u nutricionizmu ne postoji nikakva određena definicija toga šta je zapravo “superhrana”. Često se npr. superhranom nazivaju kinoa, gođi bobice, spirulina, pšenična trava i sl. Tačno je da su te namirnice veoma zdrave, ali je isto tačno da u njima nema ničeg posebno istaknutog što se ne može dobiti iz drugih namirnica.
Ako koristimo kriterijume kojima se uobičajeno neke namirnice nazivaju “superhranom”, onda možemo reći da je svaka namirnica biljnog porekla superhrana. Ako, npr. kažemo da su spirulina i kinoa “superhrana”, zato što su posebno zdravi, onda isto tako možemo reći da su superhrana i jabuka, banana, kelj, spanać, ovas, proso – koji su takođe posebno zdravi.
Nije neophodno da trošite mnogo novca da biste kupovali “superhranu” iz egzotičnih krajeva sveta. Jednostavno, dovoljno je ako svakog dana pojedete neku voćku i u svaki obrok koji konzumirate uključite neko zdravo domaće povrće.
Preuzeto: Zdravahrana.com