*Prolećna kremasta čorba
Sastojci:
– 3 šargarepe
– 3 krompira
– 1 koren peršuna
– pola celera
– 2 litre pileće ili povrćne supe (može ona iz kocke)
– 1 veza mirođije
– pola šolje zelenog graška
– po nekoliko cvetova brokolija i karfiola
– 2 kašike pavlake
– po ukusu so i biber
Priprema:
Krompir, šargarepu, celer i peršun iseckati na skroz sitne kockice. Staviti ih u lonac, dodati karfiol i grašak, sipati supu, dodati začine i iseckanu mirođiju, pa staviti da se kuva. Kad povrće bude skoro meko, dodati brokoli i kuvati nekoliko minuta, da brokoli omekša. Dodati pavlaku i servirati.
*Gurmanske pljeskavice
Sastojci:
– 800 g mlevenog mesa
– 1 ravna kašika suvog začina
– 1 ravna kašičica soli
– pola kašičice belog luka u granulama
– 1 kašičica crnog luka u granulama
– 1 kašičica bibera
– 1 kašika sušenog peršunovog lista
– 100 ml vode
– 2 kašike ulja
– 100 g slanine
– 100 g tvrdog sira
Priprema:
Mlevenom mesu dodati sve začine, pa dobro umesiti. Dodati vodu i ulje, pa opet zamesiti. Iseckati sitno slaninu i sir, pa dodati mesu. Izmesiti još jednom, pa ostaviti u frižider 30 minuta. Posle 30 minuta, oblikovati kuglice, te između dva pouljena najlončića pritiskati, na primer tanjirom, kuglice i oblikovati pljeskavice. Peći na srednjoj do jačoj vatri.
*Rižoto
Sastojci:
– 1 glavica crnog luka
– 300 g pirinča
– 50 ml ulja
– 150 g maslaca
– 1 kašika suvog začina
– so i biber, peršunov list
– 2 paradajza ( može se iskoristiti i paradajz sok, paradajz pire i slično )
Priprema:
Iseckati crni luk, dodati čašu vode, suvi začin i ulje, pa dinstati na jakoj vatri. Kad omekša, ispasirati pa dodati pirinač, naliti vodu i ostaviti da provri. Oguliti paradajz, naseckati ga i dodati, ili naliti paradajz sok-200 ml. Smanjiti vatru i mešati dok pirinač ne otpusti. Po potrebi, po malo podlivati vodom. Na kraju, kada je pirinač skuvan i zgusnuo se, dodati maslac i dobro promešati, začiniti solju, biberom i peršunovim listom i poslužiti uz gurmanske pljeskavice.
*Keks torta sa jagodama i belom čokoladom
Sastojci:
-oko 500 g petit keksa
Beli fil:
-1 l mleka
-150 g šećera
– 6 kašika gustina
– 4 kašike brašna
– 3 vanil šećera
– 100 g bele čokolade
– 250 g maslaca ili margarina
Fil od jagoda
– 500 g jagoda (količina očišćenih)
– 6 dcl vode
– 3 pudinga od jagode
– 200 g šećera
– 2 šlaga
Priprema:
Sve sastojke za filove izmeriti, rasporediti u posude za mućenje i kuvanje, a jagode izmiksati u blenderu na malo krupnije. Ne treba da bude kaša kao za sok. Priprema i dobra organizacija su važni jer se filovi kuvaju u skoro isto vreme i topli se nanose na keks.
Fil od jagoda
Puding razmutiti sa 1,5 dcl vode i 5 kašika šećera. Ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuva. Kuvati jagode kratko, jedan minut, dodati puding, pa kuvati još minut, dva, to je dovoljno i fil je gotov.
Beli fil
Gustin, brašno, 4 kašike šećera i 2 dcl mleka izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka i šećera prokuvati, pa skuvati fil. Skloniti sa vatre i dodati kockice bele čokolade. Izmešati da se istopi, pa odmah dodati i kocke maslaca, te dobro izmiksati.
Keks ređati u dublji pleh, dimenzija oko 20×30 cm. Nije potrebno da se namače u mleku, jer su filovi topli i fino će omekšati. Rasporediti beli fil, keks, fil od jagode, keks, beli fil, keks, fil od jagode.
Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, a filovi da se stegnu i da se sjedine ukusi. Na kraju, dekorisati šlagom.
NAPOMENA
Jagode nemojte dugo kuvati sa šećerom i vodom, jer će i one puštati vodu pa bi fil mogao da bude redak. Dovoljno je oko minut od trenutka kada proključa, tada odmah sipajte puding.
Prijatno!