Čorba od karfiola
Sastojci:
- 1 veliki karfiol
- 4 krompira
- 3 kašike ulja ( opciono )
- 1,5 l vode
- 3 kašike brašna
- 1 veza peršuna
- so i biber
Priprema:
Operite karfiol pa mu odvojite veće cvetove. Stavite da se kuva sa krompirom isečenim u kockice 25 minuta. Nakon toga dodajte so i biber. Ugrejte ulje pa upržite brašno dok ne poprimi žućkastu boju. Dodajte smesu u vodu u kojoj se kuvaju karfiol i krompir. Ja praktikujem da razmutim brašno sa malo vode pa dodam, ne upržavam sa uljem. Ostavite da vri nekoliko 10ak minuta pa pospite peršunom.
Zapečene ćufte sa pekarskim krompirom
Sastojci:
- 600 g mlevenog mesa
- 2 crna luka
- 3 šargarepe
- 3 krompira
- 300 ml paradajz soka
- 50 g prezli
- 2 jajeta
- 100 ml vode
- začinska paprika, kumin, majčina dušica
Priprema:
Mleveno meso pomešajte sa jednim crnim lukom, koji ste prethodno isekli na veoma sitne komade. Zatim dodajte prezle, jaja, so, biber i ostale začine. Napravite ćufte i kratko ih propržite. Nakon toga ih izvadite i u istom tiganju propržite preostali crni luk i šargarepu koju ste krupnije isekli. Isecite krompir na velike kocke i dodajte ga povrću. Tiganj pokrijte poklopcem i ostavite da se krčka na tihoj vatri desetak minuta. Poređajte ćufte u pleh i prelijte ih sosom i krompirom, a zatim pecite u rerni, koju ste prethodno zagrejali, na 220 stepeni, oko 15-ak minuta.
Punjene čoko bombice
Sastojci
Za bombice:
- 600 g mlevenog plazma keksa
- 100 g maslaca
- oko 1/2 tegle džema od pomorandže ili kajsije
Punjenje:
- 1 kesica krem puding od čokolade
- 300 ml mleka
Glazura:
- 400 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
Priprema:
Maslac iseckajte na sitne kockice i pomešajte sa keksom. Džem dodajte postepeno (treba vam oko desetak kašika džema) i mesite smesu dok ne postane kompaktna i dovoljno vlažna da možete da formirate bombice. Umutite krem puding od čokolade sa mlekom po uputstvu na kesici. Od zamešene smese za bombice pravite loptice sa udubljenjem u koje može da stane otprilike pola kašičice pudinga (meni je izašlo 36 bombica) ali ostavite smesu otprilike za tri bombice – od te smese treba napraviti “poklopčiće” da se bombice zatvore. U svako udubljenje sipajte po otprilike pola kašičice pudinga ali nemojte puniti jer odozgo treba staviti malo smese od keksa kao poklopčić.
Zatvorite smesom od keksa bombice i još malo ih oblikujte. Nema veze ako ostane po neka rupica da curi puding jer će ionako odozgo ići glazura od čokolade. Ostaviti ih u frižider 15-20 minuta da se malo stegnu.
Glazuru spremite tako što ćete čokoladu sa uljem otopiti, uz mešanje, na laganoj vatri. Preliti bombice glazurom od čokolade i ostaviti da se glazura skroz stegne.
Prijatno!