ČORBA SA 8 VRSTA POVRĆA
Sastojci:
• 2 komada pilećeg mesa
• 1 glavica crnog luka
• 2 šargarepe
• 1 paprika
• 2-3 krompira
• 1/3 mlade tikvice
• 1 šoljica graška
• 1 manji koren celera
• nekoliko cvetova karfiola
• ulje
• so
• biber
• suvi biljni začini
• beli luk u granulama
• mirođija
Priprema:
Meso posebno obariti, očistiti od žilica, kože i kostiju, pa sitno iseckati. Povrće takođe iseckati na sitne kockice (osim graška, naravno).
Na malo ulja prvo prodinstati crni luk, zatim dodati šargarepu, celer, papriku i krompir, doliti malo vode i dinstati nekoliko minuta. Dodati grašak, pa još malo prodinstati i na kraju dodati tikvice i karfiol, jer za njih treba najmanje vremena da se skuvaju. Dodati iseckano meso, malo posoliti i staviti malo biljnog začina, pa doliti vode do željene gustine i kuvati na umerenoj vatri dok svo povrće ne bude kuvano. Pred kraj dodati, po potrebi i ukusu, još soli i začina, kao i malo bibera, belog luka u granulama i mirođiju.
BURGERI SA PLAVIM SIROM
Sastojci:
• 500 g mlevene junetine
• 1 veliki čen belog luka
• 2-3 kašičice čili sosa
• 3 pune kašičice senfa
• pivo
• so i biber
• ulje
Sos od plavog sira:
• oko 30 g plavog sira po izboru
• nekoliko kašika grčkog jogurta
Ljuti majonez sa senfom:
• 3 kašike majoneza
• 3 kašike senfa
• čili sos po ukusu
I još:
• 3 zemičke
• kiseli krastavci
• crveni luk
• paradajz
Priprema:
U činiji pomešajte mleveno meso, senf, čili sos i izgnječen beli luk. Zamesite rukama da se sve lepo sedini. Ostavite u frižider dok pripremite ostalo.
Za sos od plavog sira, sir u činijicu izdrobite, pa zatim dodajte grčkog jogurta toliko da dobijete ne previše gustu smesu.
Za majonez pomešajte senf i majonez, pa dodajte čili sosa onoliko koliko želite da bude ljuto.
Kisele krastavčiće isecite jako tanko, kao i luk. Paradajz isecite na kolutove. Ako želite, luk možete posoliti pa ostaviti da odstoji, dok pripremate ostalo on će omekšati.
Meso za burgere izvadite iz frižidera i masu podelite na 3 dela, pa oblikujte. Premažite svaki uljem, pa posolite i pobiberite. Ispecite sa svake strane na tiganju na malo ulja. Kada su burgeri skoro gotovi, prelijte sve sa malo piva i pustite da se meso u tome krčka nekoliko sekundi sa svake strane.
Svaku zemičku presecite na pola, pa ih podrgejte na istom tiganju u kome ste pekli meso.
Bugere sastavljajte na sledeći način: donji deo zemičke, čili majonez, paradajz, meso, sos od plavog sira, kiseli krastavci, crveni luk, pa gornji deo zemičke.
GANAŠ BOMBICE UVALJANE U LEŠNIK
Sastojci:
• 250 g tamne čokolade (70% kakao)
• 125 ml slatke pavlake
• 25 g maslaca
• prstohvat morske soli
• 1 velika šaka lešnika
• 50 g kvalitetnog kakao praha
• prstohvat čilija u prahu
Priprema:
U manjoj posudi izlomite čokoladu na što manje komadiće i dodajte joj prstohvat morske soli. U međuvremenu, u drugoj posudi, na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte mu slatku pavlaku, a kad se dobro zagreje, nešto pre nego što provri, skinite s vatre i time prelijte ustinjenu čokoladu. Ostavite tako nekoliko minuta da se čokolada otopi sama, promešajte, ponovo ostavite još nekoliko minuta, a onda umešajte čokoladu da se u potpunosti sjedini s pavlakom. Posudu stavite na hlađenje, minimalno 2 sata u frižider, a najbolje preko noći. Pre nego krenete na fazu ručne izrade kuglica, kad se smesa dobro stisnula, pripremite plitke posudice za kakao i pržene lešnike. U međuvremenu, lagano propržite sitno seckane lešnike. Stavite lešnike u jednu posudicu, u drugu kakao. Oblikujte rukama željene oblike (ne morate da se trudite da budu savršeni), pa ih zatim uvaljajte u kakao ili lešnik.
PRIJATNO!