Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nedeljni ručak

Recept - nedelja

POSNE KUGLICE OD SUŠENOG PARADAJZA

Sastojci:

  • 75 g badema
  • 45 g susama
  • 60 g semena suncokreta
  • 15 g lanenog semena
  • 25 g lešnika
  • 1,5 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice slatke aleve paprike
  • malo soli
  • 190 g sušenog paradajza u ulju (težina bez ulja)
  • 6 suvih šljiva
  • 1 veza peršuna
  • 3 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • 6 kašika ulja (u kome je bio paradajz)

Priprema:

Bademe, lešnike, susam, suncokret i laneno seme usitnite u blenderu. Dodajte i preostale sastojke i blendirajte dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati. Napravite kuglice i pospite ih sitno seckanim peršunom.

Napomena:

Za recept je korišćena tegla sušenog paradajza u ulju ukupne težine 310 g. Paradajz prvo ostavite nekoliko sati da se cedi od ulja u cediljci i tek nakon toga ga koristite u receptu. Ulje koje vam je preostalo iskoristite u receptu, a ostatak sačuvajte. To je aromatizovano ulje i možete ga iskoristiti za prženje, čak i za salate.

Kombinaciju semenki i orašastih plodova možete promeniti i napraviti u drugom odnosu, samo pazite da ukupnu težinu ne promenite.

SOČNE SVINJSKE ŠNICLE S PLAVIM PATLIDŽANOM I KROMPIROM

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • veći patlidžan (oko 300 g)
  • veza ruzmarina
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • kašičica majčine dušice
  • 370 g paradajza
  • 4 svinjske šnicle (po 120 g)
  • kašika listića badema
  • ½ kašike rendane kore limuna

Priprema:

Krompir i patlidžan ogulite i isecite na kockice. Operite ruzmarin, očupajte iglice i iseckajte što sitnije. Komadiće patlidžana propržite na 3 kašike vrelog ulja. Začinite solju, biberom i usitnjenom majčinom dušicom, pa izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj ubacite krompir i ruzmarin, promešajte, posolite i pobiberite. Dodajte paradajz i pokriveno kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte patlidžan i nastavite da kuvate još 5 minuta. Na kraju sve još jednom začinite. Šnicle očistite, operite, osušite, pokrijte celofanom i izlupajte, pa ih ispržite na 2 kašike vrelog ulja sa obe strane po 2-3 minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte listiće badema i zajedno propržite. Šnicle servirajte zajedno s povrćem i po želji ukrasite rendanom korom limuna ili grančicama ruzmarina.

SLADOLED OD MANGA, BANANA I MALINA

Sastojci:

  • 3 banane
  • 1 mango
  • 400 g malina
  • 1 kašika kokosove pavlake
  • 1 kašika kondenzovanog mleka
  • 2 kašike meda

Priprema:

Banane i mango iseckajte i zaledite na kratko, kao i maline, minimum sat vremena.

U blender stavite zamrznute banane i mango, dodajte pavlaku, mleko, med i sjedinite ih.

Odvojite polovinu sadržaja, pa u preostali deo u blenderu dodajte zamrznute maline i ponovo sve sjedinite. Gotov sladoled servirajte u činijice, dekorišite sa svežim malinama, borovnicama i listićima kokosa.

Druga varijanta je da sladoled stavite u kalupe, tako što ćete prvo poređati sveže voće (maline, borovnice…), zatim preko sipati smesu i staviti u zamrzivač na 3h.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: