POSNE KUGLICE OD SUŠENOG PARADAJZA
Sastojci:
- 75 g badema
- 45 g susama
- 60 g semena suncokreta
- 15 g lanenog semena
- 25 g lešnika
- 1,5 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice slatke aleve paprike
- malo soli
- 190 g sušenog paradajza u ulju (težina bez ulja)
- 6 suvih šljiva
- 1 veza peršuna
- 3 kašike sveže ceđenog soka od limuna
- 6 kašika ulja (u kome je bio paradajz)
Priprema:
Bademe, lešnike, susam, suncokret i laneno seme usitnite u blenderu. Dodajte i preostale sastojke i blendirajte dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati. Napravite kuglice i pospite ih sitno seckanim peršunom.
Napomena:
Za recept je korišćena tegla sušenog paradajza u ulju ukupne težine 310 g. Paradajz prvo ostavite nekoliko sati da se cedi od ulja u cediljci i tek nakon toga ga koristite u receptu. Ulje koje vam je preostalo iskoristite u receptu, a ostatak sačuvajte. To je aromatizovano ulje i možete ga iskoristiti za prženje, čak i za salate.
Kombinaciju semenki i orašastih plodova možete promeniti i napraviti u drugom odnosu, samo pazite da ukupnu težinu ne promenite.
SOČNE SVINJSKE ŠNICLE S PLAVIM PATLIDŽANOM I KROMPIROM
Sastojci:
- 600 g krompira
- veći patlidžan (oko 300 g)
- veza ruzmarina
- 5 kašika maslinovog ulja
- so, biber
- kašičica majčine dušice
- 370 g paradajza
- 4 svinjske šnicle (po 120 g)
- kašika listića badema
- ½ kašike rendane kore limuna
Priprema:
Krompir i patlidžan ogulite i isecite na kockice. Operite ruzmarin, očupajte iglice i iseckajte što sitnije. Komadiće patlidžana propržite na 3 kašike vrelog ulja. Začinite solju, biberom i usitnjenom majčinom dušicom, pa izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj ubacite krompir i ruzmarin, promešajte, posolite i pobiberite. Dodajte paradajz i pokriveno kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte patlidžan i nastavite da kuvate još 5 minuta. Na kraju sve još jednom začinite. Šnicle očistite, operite, osušite, pokrijte celofanom i izlupajte, pa ih ispržite na 2 kašike vrelog ulja sa obe strane po 2-3 minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte listiće badema i zajedno propržite. Šnicle servirajte zajedno s povrćem i po želji ukrasite rendanom korom limuna ili grančicama ruzmarina.
SLADOLED OD MANGA, BANANA I MALINA
Sastojci:
- 3 banane
- 1 mango
- 400 g malina
- 1 kašika kokosove pavlake
- 1 kašika kondenzovanog mleka
- 2 kašike meda
Priprema:
Banane i mango iseckajte i zaledite na kratko, kao i maline, minimum sat vremena.
U blender stavite zamrznute banane i mango, dodajte pavlaku, mleko, med i sjedinite ih.
Odvojite polovinu sadržaja, pa u preostali deo u blenderu dodajte zamrznute maline i ponovo sve sjedinite. Gotov sladoled servirajte u činijice, dekorišite sa svežim malinama, borovnicama i listićima kokosa.
Druga varijanta je da sladoled stavite u kalupe, tako što ćete prvo poređati sveže voće (maline, borovnice…), zatim preko sipati smesu i staviti u zamrzivač na 3h.
PRIJATNO!