Jesenja supa od paradajza i povrća
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, narezan
- 1 celer, narezan
- 2 čena belog luka, narezana
- 1-2 srednja krompira, oljuštena i narezana
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
- 1 l pilećeg ili bujona od povrća
- čeri paradajz narezan na male komadiće
- sos od paradajza po potrebi
- 1 šoljica sitne testenine po želji
- ½ šoljice smrznutog graška
- parmezan
Priprema:
Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk, beli luk i celer. Kuvajte i mešajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuvajte i povremeno mešajte 4 do 5 minuta. Dodajte bujon, krompir, naseckani paradajz, sos od paradajza i 2 šoljice hladne vode. Poklopite i nastavite da kuvate na smanjenoj temperaturi. Ostavite tako 10-ak minuta, sve dok povrće ne omekša. Dodajte testeninu i grašak i kuvajte još 10-ak minuta, dok testenina ne bude gotova. Poslužite uz narendani parmezan.
Italijanska piletina sa šunkom, bosiljkom i pasuljem
Sastojci:
- 8 očišćenih pilećih batka, bez kože
- 8 parčadi pršute ili druge suve šunke
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 2 glavice belog luka
- 800g paradajza
- 175ml suvog belog vina
- 400g pasulja u konzervi, ispranog i oceđenog
- svež bosiljak
Priprema:
Začinite pileće batake solju i biberom. Posložite 8 grančica bosiljka preko mesa. Obmotajte svaki batak parčetom šunke, sa krajevima uvučenim unutra. Zagrejte rernu na 140 do 160⁰C. Zagrejte veliku tepsiju premazanu uljem, ubacite piletinu i pecite oko 5 minuta, tj. dok šunka ne postane hrskava, a piletina ne poprimi zlatnu boju. Okrenite meso i ponovite.
U međuvremenu, isecite glavice luka po sredini i prepolovite paradajz ako je manji, a ako je veći na četvrtine. Dodajte preostali svež bosiljak. Kada pileći bataci porumene, ubacite paradajz, bosiljak i vino. Začinite, prekrijte folijom i ostavite da se lagano kuva u rerni oko 40 minuta.
Izvadite tepsiju iz rerne i pojačajte temperaturu na oko 200-220⁰C. Skinite foliju i dodajte pasulj paradajz soku. Vratite tepsiju u rernu i ostavite 30 minuta bez folije, dok paradajz, piletina i luk ne budu reš pečeni po ivicama, a meso ne bude vrlo mekano.
Lagani desert od prhkog testa i fila od jogurta i voća
Sastojci:
Za testo:
- 550 g brašna
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 kesica vanil šećera
- malo limunove kore
Za fil:
- 1 l jogurta
- 60 g skroba
- 5 belanaca
- 240 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 žumanaca
- 20 g vanil šećera
- 80 g griza
- 600 g bobičastog voća
Priprema:
U brašno dodajte puter sobne temperature i sjedinite rukama. Zatim dodajte i ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo i veći deo pospite brašnom, pa razvucite oklagijom. Stavite u tepsiju dimenzija 24×32 cm, obloženu pek papirom. Lepo rukama pritisnite da dođe do ivica i izbockajte viljuškom.
Umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Jogurt pomešajte sa žumancima, ekstraktom vanile, vanil šećerom i prstohvatom soli, pa umutite. Dodajte griz i skrob i nastavite da mutite.
Pomešajte obe smese i sipajte preko, lepo poravnajte, pa poređajte voće.
Preko izmrvite preostalo testo i pecite na 170°C, oko 40 minuta.
PRIJATNO!