Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nedeljni ručak

recept - kapkejk

Vitaminska čorba

Sastojci:

  • 2 luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 3 paradajza
  • 1 šolja zelene boranije
  • 1 tikvica
  • 2 čena belog lika
  • ½ šolje testenine za čorbu
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2l supe sa povrćem (može iz kesice)
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

U šerpu naspite maslinovo ulje, povrće isecite pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte supu i paradajz pire i kuvajte 30-ak minuta. Potom, dodajte testeninu i kuvajte dok ne bude gotovo. Po želji dodajete so, biber i začine.

Pileća krilca u slatko-ljutom sosu

Sastojci:

  • pola kg pilećih krilaca

Marinada:

  • 6-7 kašika slatko-ljutog čili sosa
  • 5-6 kašika soja sosa
  • 5-6 kašika vorčester sosa
  • 1 limun – narendana kora i sok
  • 3 kašike meda
  • parče svežeg đumbira
  • 4-5 čenova belog luka
  • 2-3 čili papričice
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli i bibera

Premaz:

  • kašika meda
  • kašika slatko-ljutog sosa
  • susam

Priprema:

Nožem razdvojite krilca tamo gde je zglob i na dva, tri mesta zasecite kožicu, kako bi bolje upila marinadu. Posolite ih, pobiberite i ostavite da odstoje dok spremate marinadu.

Pomešajte iseckani beli luk, đumbir, slatko – ljuti sos, soja sos, vorčester sos, med, koru i sok limuna, čili papričice i maslinovo ulje.

Marinadu prelijte preko krilaca, izmešajte, pa ostavite sat do dva da odstoje. Najbolje bi bilo da pripremite sve ranije, pa da odstoje preko noći u frižideru.

Na papir za pečenje poređajte krilca, koja ste prethodno ocedili od marinade, tako da kožica bude na dnu pleha.

Pecite ih 45 minuta na 180° C, a zatim izvadite iz rerne, okrenite ih, opet premažite marinadom i pecite još 15 minuta na 200° C. Nakon toga krilca premažite premazom od meda i slatko-ljutog sosa, pospite susamom i pecite još 5 minuta, a potom servirajte.

Kapkejk sa puterom od kikirikija

Sastojci:

  • 350 g posoljenog pečenog kikirikija
  • 1 kašika javorovog sirupa

Kolač:

  • 200 g crne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 150 g putera od kikirikija
  •  Kašičica ruma

Priprema:

Posoljeni pečeni kikiriki stavite u blender, dodajte javorov sirup i blendirajte dok ne dobijete ujednačenu glatku masu. Sama struktura putera zavisiće od jačine vašeg blendera. 150 g putera odvojite za pravljenje kapkejk-ova, a ostatak stavite u teglicu.

Kolač: polovinu crne čokolade istopite sa kokosovim uljem i rumom, sipajte u korpice i stavite u frižider da se stegnu.

Izvadite korpice, sipajte puter od kikirikija preko čokolade i vratite sve u frižider da se stegne.

Istopite drugu polovinu crne čokolade, prelijte preko putera i vratite u frižider minimum na pola sata da se sve stvrdne.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: