Vitaminska čorba
Sastojci:
- 2 luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 3 paradajza
- 1 šolja zelene boranije
- 1 tikvica
- 2 čena belog lika
- ½ šolje testenine za čorbu
- 2 kašike paradajz pirea
- 2l supe sa povrćem (može iz kesice)
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
U šerpu naspite maslinovo ulje, povrće isecite pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte supu i paradajz pire i kuvajte 30-ak minuta. Potom, dodajte testeninu i kuvajte dok ne bude gotovo. Po želji dodajete so, biber i začine.
Pileća krilca u slatko-ljutom sosu
Sastojci:
- pola kg pilećih krilaca
Marinada:
- 6-7 kašika slatko-ljutog čili sosa
- 5-6 kašika soja sosa
- 5-6 kašika vorčester sosa
- 1 limun – narendana kora i sok
- 3 kašike meda
- parče svežeg đumbira
- 4-5 čenova belog luka
- 2-3 čili papričice
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera
Premaz:
- kašika meda
- kašika slatko-ljutog sosa
- susam
Priprema:
Nožem razdvojite krilca tamo gde je zglob i na dva, tri mesta zasecite kožicu, kako bi bolje upila marinadu. Posolite ih, pobiberite i ostavite da odstoje dok spremate marinadu.
Pomešajte iseckani beli luk, đumbir, slatko – ljuti sos, soja sos, vorčester sos, med, koru i sok limuna, čili papričice i maslinovo ulje.
Marinadu prelijte preko krilaca, izmešajte, pa ostavite sat do dva da odstoje. Najbolje bi bilo da pripremite sve ranije, pa da odstoje preko noći u frižideru.
Na papir za pečenje poređajte krilca, koja ste prethodno ocedili od marinade, tako da kožica bude na dnu pleha.
Pecite ih 45 minuta na 180° C, a zatim izvadite iz rerne, okrenite ih, opet premažite marinadom i pecite još 15 minuta na 200° C. Nakon toga krilca premažite premazom od meda i slatko-ljutog sosa, pospite susamom i pecite još 5 minuta, a potom servirajte.
Kapkejk sa puterom od kikirikija
Sastojci:
- 350 g posoljenog pečenog kikirikija
- 1 kašika javorovog sirupa
Kolač:
- 200 g crne čokolade
- 1 kašika kokosovog ulja
- 150 g putera od kikirikija
- Kašičica ruma
Priprema:
Posoljeni pečeni kikiriki stavite u blender, dodajte javorov sirup i blendirajte dok ne dobijete ujednačenu glatku masu. Sama struktura putera zavisiće od jačine vašeg blendera. 150 g putera odvojite za pravljenje kapkejk-ova, a ostatak stavite u teglicu.
Kolač: polovinu crne čokolade istopite sa kokosovim uljem i rumom, sipajte u korpice i stavite u frižider da se stegnu.
Izvadite korpice, sipajte puter od kikirikija preko čokolade i vratite sve u frižider da se stegne.
Istopite drugu polovinu crne čokolade, prelijte preko putera i vratite u frižider minimum na pola sata da se sve stvrdne.
PRIJATNO!