Caprese salata
Sastojci:
• 250 g paradajza (običnog ili čeri)
• 125 g mocarela sira (može i mini)
• maslinovo ili drugo ulje (par kašika do 1/4 šoljice, po želji)
• 2 kašike balzamiko sirćeta (opc.)
• 1/2 kašičice soli
• Listovi bosiljka (sveži)
Priprema:
Operite paradajz, pa ga isecite na ploške ili na polovine, ako je čeri.
Mocarela sir ocedite od tečnosti, te i njega isecite, a ukoliko je mini ostavite u komadu.
Pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće i so, pa prelijte dresingom sir i paradajz.
NAPOMENA: Slažite šnite sira i paradajza na tanjir, a mini mocarelu i čeri paradajz u činiju.
Dodajte i listove bosiljka (cele ili iscepkane) i poslužite!
Testenina sa belim mesom i spanaćem
Sastojci:
• 1 pileće belo meso
• 1 kašika suvog začina
• 100 ml ulja
• 2 pune kašike brašna
• 400 gr testenine po izboru
• 100-200 gr svežeg spanaća
• 1/2 kašičice belog luka u prahu ( može i više, po želji, a može i da se izuzme )
• malo soli i bibera (može i slatki kari, kurkuma, malo đumbira u prahu, peršun…)
Priprema:
Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa. Dodati suvi začin i ostaviti da se kuva sve dok, kada ubodete nožem kroz najdeblji deo lako prolazi kroz meso.
Za to vreme pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos i lonac za testeninu. Oprati spanać i naseckati na rezance.
Kada je belo meso gotovo, na dve ringle staviti obe šerpe, tj. šerpu i lonac.
U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje.
Kada se ulje zagrejalo, pazite da ne počne da gori, nemojte na najjačoj vatri raditi. Dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće. Nakon tog vremena naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati.
Dodati beli luk, so i biber, pa mešati. Sos treba da je redak. Redji od jogurta. Ukoliko nemate dovoljno supe dodajte vode. Potom dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na laganu, na 1.
Kada u loncu voda provri, dodati testeninu i kuvati 10 minuta.
Za to vreme, odkoštiti belo meso i iseckati na kockice.
Posle 10 minuta, testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom. Odmah zatim, dodati i belo meso i sve opet promešati.
Probati, pa dodati još začina po ukusu.
Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša. Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine.
Osvežavajuća poslastica sa malinama
Sastojci:
• 2 ¼ šolje grčkog jogurta
• ¼ šolje šećera u prahu
• 2 kašike isceđenog soka od limete
• 230 g smrznutih ili svežih malina
• 2 kašike pečenog neslanog badema
Priprema:
U srednjoj posudi pomešajte jogurt, šećer u prahu i sok od limete. Dodajte smrznute ili sveže maline i ostavite da voće pusti boju. Sipajte u činije i preko pospite seckanim bademom.
PRIJATNO!