Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nedeljni ručak

ručak - recept

Potaž od šargarepe, krompira i začina

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 6 srednjih šargarepa
  • 2 srednja krompira
  • po želji mirođije
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašicica kurkume
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama
  • 1/2 kašičice čilija u prahu

Priprema:

Luk iseći na kockice, pa ga dinstati na malo ulja. Kada postane staklast, dodati očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu. Kuvati desetak minuta, pa dodati krompir isečen na kockice. Dodati i vegetu i mirođiju, te naliti vodom da ogrezne. Kuvati još dvadesetak minuta dok se krompir ne skuva, a potom dodati i ostale začine: čili, kurkumu i beli luk. Štapnim mikserom sve izmiksati.

Dekorisati gustim jogurtom i listovima nane, pa poslužiti.

Zapečena paprika punjena krompirom

Sastojci:

  • 7 manjih paprika
  • 5 većih krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika sušenog peršunovog lista
  • 100 ml ulja
  • dodati još jedan iseckan paradajz, pred pečenje, odgore

Priprema:

Iseckati crni luk. Zagrejati pola navedene količine ulja, spustiti luk, kratko pržiti, pa naliti čašu vode i tako ga dinstati dok voda na ispari. Za to vreme, oguliti krompir i izrendati na krupnijoj strani. Kada se luk izdinstao, na srednjoj vatri malo prodinstati krompir. Dodati mu ostale začine i ostatak ulja, pa dinstati nekih desetak minuta.

Pripremljen nadev za paprike skloniti sa vatre, pa izdubiti papriku od peteljke i semena. Uključiti rernu na 200 stepeni. Manju tepsiju premazati uljem, pa na dno staviti malo nadeva. Napuniti paprike i poslagati ih, a ostatak nadeva staviti oko paprika. Sipati jednu rakijsku čašicu (50ml) vode. Prekriti sve alu folijom i staviti da se peče 30 minuta. Nakon toga skloniti foliju, polako okrenuti papriku i ostaviti da se peče još 30 minuta. Peći na nižoj rešetki rerne, kako paprika odgore ne bi izgorela. Može da se posluži i topla, mlaka, a i hladna, jednako je ukusna.

Kuglice sa keksom i bananama

Sastojci:

  • 400 g mlevenog keksa
  • 2 banane
  • 200 g kuvanog kondenzovanog mleka
  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema:

U činiji pomešajte mleveni keks, izgnječenu bananu i kuvano kondenzovano mleko. Umesite smesu rukama i formirajte male kuglice. Čokoladu izlomite na kockice, stavite u činiju, prelijte kašikom ulja i otopite u mikrotalasnoj. Kuglice umačite u čokoladu i stavljajte na rešetku. Ispod rešetke stavite tanjir, kako ne bi čokolada iscurila, pa sve ubacite u frižider na sat vremena da se stegne.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: