Krem čorba od mešanog povrća
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 veće šargarepe
- 1 koren parštrnaka
- nekoliko buketića karfiola i brokolija
- 1 šolja graška
- 1 krompir
- 1 jaje do 2 jaja
- 1 kisela pavlaka
- 1 kašika suvog začina
- pola kašičice soli i malo bibera
Priprema:
Iseckati crni luk, dodati ulje i pola čaše vode pa staviti da se dinsta. Kada je luk gotov dodati grašak, vodu i kašiku suvog začina pa ostaviti da se kuva. Grašku treba više vremena nego ostalom povrću. Dok se grašak kuva očistiti šargarepu i paštrnak pa iseckati, očistiti krompir i iseckati na sitne kockice. Posle pola sata kuvanja graška dodati iseckano povrće, doliti još vode, da povrće lepo pliva u njemu i nastaviti kuvanje. Odvojiti buketiće karfiola i brokolija na sitnije komadiće i kada šargarepa skoro bude gotova dodati i njih i još vrele vode. Količinu vode dodajete sami zavisno da li volite gušće ili ređe. Kada se sve skuvalo posolite. Umutite jaje sa pavlakom, da se sve dobro sjedini, sklonite sa vatre šerpu ili lonac i umešajte. Na taj način ostaje krem, a ako vratite na vatru da još vri dobićete sitne komadiće od jaja i pavlake koji kao povrće plivaju po čorbici, pa ko kako voli. Može da se doda i limunov sok.
Milanske šnicle
Sastojci:
- 800gr do 1 kg šnicli po izboru
- jedan paradajz
- 200 ml paradajz soka
- 1 glavica crnog luka
- so i biber, peršunov list, malo bosiljka
- brašno za valjanje šnicli
- ulje
Priprema:
Šnicle izlupati pa posoliti i pobiberiti. Vatrostalnu činiju premazati uljem pa na dno poslagati red šnicli, bez valjanja u brašno. Posuti seckanim lukom, malo bosiljka i peršunom. Slagati drugi red šnicli koje uvaljate u brašno i pospete lukom. Isto ponoviti dokle god imate šnicli. Na kraju preliti sve sa malo ulja, ne više od 100ml i paradajz sokom. Doliti malo vode, koliko da sve bude u tečnosti. Poslagati preko isečene kolutove paradajza. Staviti u rernu, uključiti na 200 stepeni. Pre stavljanja u rernu prekrijte posudu alu folijom ili poklopcem. Peći oko 2h. Posle 1,5h proveriti, prodrmati viljuškom šnicle, ukoliko su se zalepile jedna za drugu. Možete i skinuti foliju ili poklopac kako bi se ogore malo zapeklo.
Služiti uz pire krompir.
Panna cotta
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 15 gr želatina u granulama
- 2 vanilin šećera ( 20 gr )
- 2 kašike šećera
Preliv od višanja:
- pola velike tegle kompota od višanja i sok
- 2 – 3 kašike šećera zavisno koliko slatko volite
Priprema:
Želatin pomešati sa 3 kašike vode i ostaviti da nabubri. Slatkoj pavlaci dodati šećer, vanilin šećer i mleko i staviti na vatru da bude vrelo. Vrelu masu skloniti sa vatre, na istoj zagrejati želatin ili nekoliko sekundi u mikrotalasnoj da se otopi i postane proziran. 3 kašike te mase sa mlekom dodati želatinu, promešati i onda želatin istresti nazad u smesu sa mlekom, pa sve promešati. Dobijenu masu rasporediti u 4 mala silikonska kalupića, staviti na tacnu i preko noći u frižider. Kalupe provucite kroz hladnu vodu pre sipanja smese. Višnjama i soku od višanja dodati šećer pa staviti na vatru. Neka vri 2 – 3 minute pa skloniti. Kada se potpuno ohladi biće fini, srednje gust preliv, nešto sličan sirupu. Sutradan panna cottu okrenuti na tanjiriće pa na svaku staviti preliv i višnje.
Prijatno.