Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Letnja čorba

Sastojci:

  • 450 – 500 gr mešanog povrća za rusku salatu
  • 200 gr pilećeg belog mesa
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji crni luk suvi začin,
  • biber,
  • peršunov list,
  • đumbir u prahu u prahu ( po želji )
  • 1 jaje
  • 2 pune kašike pavlake
  • 50 – 100 ml ulja

Priprema:

Iseckati crni luk, dodati ulje i čašu vode, pa staviti na vatru da se dinsta. Kada je luk omekšao, pasirkom za pire ispasirati ga, pa dodati belo meso i povrće za rusku salatu.

Doliti vodu da prelije preko povrća i mesa, onako “sa dva prsta” i ostaviti da provri. Za to vreme, očistiti tikvicu, preseći je pa skinuti i seme i iseckati je na kockice.

Kada su se meso i povrće na pola skuvali, to je otprilike za nekih 20 minuta od momenta ključanja, dodati tikvicu, a ukoliko je potrebno dodati vode (a najverovatnije da jeste) i ostaviti da se kuva još 20 minuta. Meso ako ste stavili u komadu nakon 20 minuta izvaditi i sitno iseckati. Količinu vode dozirajte sami u zavisnosti koliko želite da dobijete čorbe i da li volite gušće ili ređe. Kada su se meso i povrće skuvali i sipali ste vode koliko je potrebno, dodajte ostale začine, pa umutite pavlaku sa jajetom. U tu masu dolijte malo vode, kao za pola čaše, sklonite sa vatre šerpu sa čorbom pa istresite jaje i pavlaku i promešajte.

Čorbu možete i ne morate vratiti na vatru.

Punjeni plavi patlidžan

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 2 grančice celera
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike listića badema
  • 1 kašika naseckanog peršuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • nekoliko listića svežeg peršuna

Priprema:

Sa štapića celera uklonite niti i iseckajte na kockice, a zatim iseckani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuvajte 12 minuta na umerenoj vatri pa ocedite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Patlidžane prepolovite, pa ih izdubite pomoću noža. Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i biberom, poprskajte ih s dve kašike ulja, a zatim ih stavite naopako u pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stepeni.

Očistite papriku i iseckajte je na kockice. Očistite crni i beli luk i sitno naseckajte.

Ostatak ulja zagrejte u šerpi ili dubljem tiganju i dinstajte beli i crni luk oko pet minuta.

Mafini s vanilom i borovnicama

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 šoljica mleka
  • 1 šoljica šećera
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica oštrog brašna
  • 1 šoljica mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • pet kapi arome vanile
  • borovnice

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke, a u drugoj sve vlažne. Lagano mešajući kutlačom, u suve sastojke dodajte mokre u nekoliko navrata. U kalup za mafine stavite korpice. Kad smesa postane homogena, punite kalupe za mafine do 2/3. Stavite u rernu i pecite oko 20 minuta, zavisno od jačini rerne. Izvadite mafine iz rerne i ostavite oko pola sata da se ohlade. Nakon toga, umutite slatku pavlaku mikserom, pa dodajte šećer u prahu i pet kapi arome vanile. Premažite vrh mafina kremom od vanile i dodajte par borovnica.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: