Letnja čorba
Sastojci:
- 450 – 500 gr mešanog povrća za rusku salatu
- 200 gr pilećeg belog mesa
- 1 manja tikvica
- 1 manji crni luk suvi začin,
- biber,
- peršunov list,
- đumbir u prahu u prahu ( po želji )
- 1 jaje
- 2 pune kašike pavlake
- 50 – 100 ml ulja
Priprema:
Iseckati crni luk, dodati ulje i čašu vode, pa staviti na vatru da se dinsta. Kada je luk omekšao, pasirkom za pire ispasirati ga, pa dodati belo meso i povrće za rusku salatu.
Doliti vodu da prelije preko povrća i mesa, onako “sa dva prsta” i ostaviti da provri. Za to vreme, očistiti tikvicu, preseći je pa skinuti i seme i iseckati je na kockice.
Kada su se meso i povrće na pola skuvali, to je otprilike za nekih 20 minuta od momenta ključanja, dodati tikvicu, a ukoliko je potrebno dodati vode (a najverovatnije da jeste) i ostaviti da se kuva još 20 minuta. Meso ako ste stavili u komadu nakon 20 minuta izvaditi i sitno iseckati. Količinu vode dozirajte sami u zavisnosti koliko želite da dobijete čorbe i da li volite gušće ili ređe. Kada su se meso i povrće skuvali i sipali ste vode koliko je potrebno, dodajte ostale začine, pa umutite pavlaku sa jajetom. U tu masu dolijte malo vode, kao za pola čaše, sklonite sa vatre šerpu sa čorbom pa istresite jaje i pavlaku i promešajte.
Čorbu možete i ne morate vratiti na vatru.
Punjeni plavi patlidžan
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 2 grančice celera
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike listića badema
- 1 kašika naseckanog peršuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- so
- biber
- nekoliko listića svežeg peršuna
Priprema:
Sa štapića celera uklonite niti i iseckajte na kockice, a zatim iseckani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuvajte 12 minuta na umerenoj vatri pa ocedite.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Patlidžane prepolovite, pa ih izdubite pomoću noža. Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i biberom, poprskajte ih s dve kašike ulja, a zatim ih stavite naopako u pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stepeni.
Očistite papriku i iseckajte je na kockice. Očistite crni i beli luk i sitno naseckajte.
Ostatak ulja zagrejte u šerpi ili dubljem tiganju i dinstajte beli i crni luk oko pet minuta.
Mafini s vanilom i borovnicama
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šoljica mleka
- 1 šoljica šećera
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica oštrog brašna
- 1 šoljica mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- pet kapi arome vanile
- borovnice
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke, a u drugoj sve vlažne. Lagano mešajući kutlačom, u suve sastojke dodajte mokre u nekoliko navrata. U kalup za mafine stavite korpice. Kad smesa postane homogena, punite kalupe za mafine do 2/3. Stavite u rernu i pecite oko 20 minuta, zavisno od jačini rerne. Izvadite mafine iz rerne i ostavite oko pola sata da se ohlade. Nakon toga, umutite slatku pavlaku mikserom, pa dodajte šećer u prahu i pet kapi arome vanile. Premažite vrh mafina kremom od vanile i dodajte par borovnica.
Prijatno!