Krompir punjen piletinom u pesto sosu
Sastojci:
- 6 većih krompira
- maslinovo ulje
- beli luk u prahu
- so i biber
- 400 g pilećeg filea
- 2 kašike kisele pavlake
- 4 kašike neutralne pavlake
- 1 kašika pesto sosa
- veza mladog luka
- 2 šake mocarela kačkavalja
Priprema:
Krompir premažite maslinovim uljem, izbockajte viljuškom, stavite u pleh i pecite 1 sat na 220 stepeni. Krompir malo ohladite, a zatim ga presecite na pola i izdubite. Unutrašnjost krompira stavite u veću činiju.
Izdubljen krompir premažite maslinovim uljem i pospite belim lukom u prahu, a potom pecite na 200 stepeni 15 minuta. Piletinu iseckajte na kockice i propržite na malo ulja. Unutrašnjost krompira malo izgnječite, dodajte piletinu, pesto sos, neutralnu i kiselu pavlaku, zatim začinite po ukusu.
Gotove polovine krompira napunite smesom od piletine i krompira, a zatim zapecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni još 15 minuta.
Na kraju, pospite rendanom mocarelom i seckanim mladim lukom, te vratite u pećnicu da se zapeče još 5 minuta.
Tzatziki salata
Sastojci:
- 3 sveža krastavca
- 200 g grčkog jogurta
- 2 krupnija čena belog luka
- kašičica iseckane mirođije
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- prstohvat bibera
- so po ukusu
Priprema:
Oljuštite krastavce i kašičicom izvadite sredinu sa semenkama. Narendajte krastavce i stavite ih u cediljku. Posolite ih i ostavite da se ocede od viška vode.
Beli luk sitno narendajte. Sjedinite beli luk i grčki jogurt, pa ostavite smesu preko noći u frižideru kako bi se arome sjedinile.
Pre serviranja, dodajte iseckanu mirođiju, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke.
Jesenja torta od karamela i jabuka
Sastojci:
- 2 šolje izrendanih jabuka
- 1 kašika šećera
- 4 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašice cimeta
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 3 kašike istopljenog maslaca
- slatka pavlaka
- kilogram bombona karamela
Za glazuru:
- 2 kašike istopljenog maslaca
- 5 kašika krem sira
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Prethodno ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i pripremite dva pleha za pečenje torti.
U dubljoj činiji, mikserom pomešajte omekšali puter i šećer dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte jaja i ekstrakt vanile, i mikserom mutite pet minuta. Zatim dodajte izrendane jabuke.
U drugoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so. Postepeno dodajte suve sastojke u vlažne i mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
Ravnomerno rasporedite testo u pripremljene plehove i pecite ih u prethodno ugrejanoj rerni 25 minuta.
Dok se korice peku, pripremite glazuru tako što ćete umutiti krem sir sa šećerom u prahu, ekstraktom vanile, istopljenim maslacem i prstohvatom soli.
U šerpi istopite šećer na tihoj vatri, neprestano mešajući da ne zagori. Dodajte istopljeni maslac, karamele i slatku pavlaku. Ostavite da se ohladi.
Nakon što su korice ispečene, nanesite fil od karamela između njih. Prelijte celu tortu pripremljenom glazurom.
Ostavite da se torta ohladi pre sečenja i posluživanja.
PRIJATNO!