Kanapei sa lososom
Sastojci:
- 6 kriški manjeg tost hleba
- 100 g ili 6 fileta dimljenog lososa
- 30 g putera
- 1/2 kašičice italijanske mešavine začina
- 80 g krem sira
- 1 kašičica rena
- 2 kašike rendanog parmezana
- soli i bibera po ukusu
- 1 čen belog luka
- 1/2 kašičice mirođije
- malo rukole
- malo hrskavog crnog luka
Priprema:
Tost hleb istostirajte na vrelom puteru sa obe strane. Začinite ga italijanskom mešavinom i sklonite sa vatre da se ohladi. Najbolje je da ga stavite na žicu za hlađenje kako bi ostao hrskav sa svih strana. U međuvremenu pomešajte krem sir, ren, sitno seckani čen belog luka, mirođiju, so i biber. Tom mešavinom premažite komade hleba, pa preko svakog stavite po filet lososa. Pospite hrskavim lukom i dodajte rukole po ukusu pa poslužite.
Grilovane pečurke sa tikvicama
Sastojci:
- 2 pakovanja braon šampinjona
- 1 pakovanje šampinjona
- 1 tikvica
- 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 50 ml balzamiko sirćeta
- ½ kašičice morske soli
- ½ kašičice bibera
- 1 čen belog luka
- sitno iseckan sveži peršun
Priprema:
Pečurke operite i osušite. Veće pečurke isecite na manje komade. Tikvicu operite i isecite na kose kolutove. Na vrelom ali suvom tiganju, bez dodavanja masnoće, izgrilujte povrće tako da porumeni sa svih strana. Kada je svo povrće gotovo, vratite ga u isti tiganj pa dodajte ostale sastojke i kratko propržite uz mešanje, da se sve karamelizuje i da ispari višak tečnosti. Poslužite kao prilog, kao glavno jelo, kao bruskete ili uz svežu salatu ovim povrćem napunite tortilje.
Sladoled krempita
Sastojci:
- 1 l kravljeg mleka 2,8% mlečne masti
- 500 ml mlečne slatke pavlake
- 3 vanilin šećera
- 6 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 200 g bele čokolade
- 250 g lisnatog testa
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i vanilin šećer i stavite da se zagreje skoro do ključanja. U odvojenoj posudi pomešajte jaja i šećer. Kada se mleko zagrejalo, sipajte mešavinu jaja i šećera pa dobro izmešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz stalno mešanje, nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, dodajte belu čokoladu i izmešajte da se sjedini. Pokrijte prozirnom folijom po površini i ostavite da se ohladi.
Dok se smesa hladi, pripremite lisnato testo. Rernu zagrejte na 220 °C. Lisnato testo oklagijom rastanjite na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 5mm. Ravnomerno pospite šećer u prahu sa obe strane rastanjenog testa i blago ga utrljajte dlanovima u površinu testa. Stavite testo na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Preko stavite još jedan list papira pa preko stavite drugi pleh kako se testo prilikom pečenja ne bi dizalo. Pecite 15-20 minuta u zagrejanoj rerni da fino porumeni. Proveravajte već nakon 10 minuta, jer se može deseiti da bude gotovo i ranije, zavisno od rerne. Kada se lisnato testo ispeče, ohladite ga pa izlomite prstima.
Kalup za pečenje hleba ili bilo koji drugi kalup koji vam odgovara, premažite uljem u tankom sloju pa pokrijte prozirnom folijom. Na dno rasporedite polovinu usitnjenog lisnatog testa.
Sipajte ohlađenu smesu za sladoled pa preko rasporedite drugu polovinu usitnjenog lisnatog testa. Zamrznite u zamrzivaču. Izvadite sladoled 30-ak minuta ranije i secite ga nožem koji ste zagrejali pod mlazom vruće vode.
PRIJATNO!