Vitaminska supa
- luk
- karfiol
- grašak
- kupus
- šargarepa
- koren peršuna
- paštrnak
- list peršuna
- krompir
- so, biber, kurkuma i čili
- maslinovo ulje
Priprema:
Iseckati luk na kockice, pa propržiti na maslinovom ulju. Po želji, dodati sitno iseckan čili i kurkumu. Zatim, dodati na kockice iseckanu šargarepu, pa kratko propržiti. Potom, dodati peršun i paštrnak, pa krompir i kupus, takođe sitno iseckane na kockice, te pržiti i dalje. Na kraju, dodati grašak, karfiol u buketićima i malo peršunovog lista, nasuti vodu, dodati so i biber, pa sve prokuvati petnaestak minuta.
Teletina ispod sača-pečena u rerni
Sastojci:
- 1,5 kg teletine
- po 2 šargarepe, peršuna i paštrnaka
- 1 manji celer
- 1 crni luk
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
- 2-3 dl belog vina (ili piva, zavisi šta vam se više dopada)
- maslinovo ulje
- začini – ruzmarin i bosiljak
- so, biber i ljuta paprika po ukusu
Priprema:
U meso dobro utrljajte so, biber i senf. Da biste dobili koliko toliko miris mesa pečenog na vatri, možete dodati i malo dimljenog mesa po izboru (slanina, pečenica, šunka). Uz meso, u posudu poslažite i povrće, koje ste takođe posolili i pobiberili. Sve prelijte uljem i vinom, dodajte ruzmarin ili začine po vašem ukusu, poklopite i stavite u rernu.
Računajte da pečenje ne može da bude kraće od 2-3 sata, zato što je potrebno najmanje 30 minuta da se rerna, posuda i ono što je u posudi zagreju, pa tek nakon tog vremena počinje pečenje.
Da bi meso bilo mekano i sočno treba da se peče na nižoj temperaturi (150-180 stepeni). Pecite poklopljeno na istoj temperaturi oko 3 sata. Ukoliko ste pekli neki veći komad mesa i ako procenite da nije dovoljno pečeno, produžite vreme pečenja.
Pečenu teletinu poslužite sa obarenim povrćem ili salatom po ukusu.
Milka šnit torta sa koricom od plazme i oraha
Sastojci:
Za koru:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika mlevenih oraha
- 7 kašika mlevene plazme
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 3 kašike gustina
- 500 ml mleka
- 200 g margarina
- 50 g šlaga u prahu
- 1 kašika crnog kakao praha
- 100 g Milka crne čokolade sa lešnikom
- 100 g Milka bele čokolade
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom u šne, a zatim postepeno dodavati žumanca i mutiti. Dodati orahe, plazmu, prašak za pecivo i mutiti još malo. Izliti u pleh, pa peći na 180 stepeni dok ne porumeni. Čačkalicom proveriti da li je gotovo.
Za fil ukuvajte na šporetu žumanca sa šećerom i mlekom. Puding sa gustinom razmutite u malo mleka, pa i to dodajte smesi sa žumancima. Potom, u vruć fil razmutite margarin.
Smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajemo kakao i crnu usitnjenu čokoladu, a u drugi deo belu čokoladu.
Umutite posebno šlag, pa pola stavite u žuti, pola u crni fil. Umešajte mikserom.
Pečenu koru podelite na 4 dela, po širini, pa na uzanoj tacni filujte sledećim redosledom:
kora-crni fil-žuti fil; kora-crni fil-žuti fil; kora-crni fil-žuti fil; kora. Ukrasite šlagom ili čokoladom.
PRIJATNO!