Kremasta čorba od šargarepe
Sastojci:
• 500 g šargarepe
• 1 veća glavica crnog luka
• 1 krompir
• 1 praziluk
• 1 l bujona od povrća
• maslinovo
• ulje so, biber, svež peršun
Priprema:
Svo povrće očistite i iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite naseckani luk.
Nakon nekoliko minuta dodajte praziluk, krompir i šargarepu i pomešajte s ostalim sastojcima.
Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta, a potom dodajte bujon i ostavite da se kuva oko pola sata.
Nakon toga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, pa začinite.
Ukusna piletina sa povrćem
Sastojci:
• 5 komada crnog luka
• 5 krompira
• 400 g pilećeg filea
• 200 g brokolija
• 100 g čeri paradajza
• 4 jajeta
• 150 ml pavlake za kuvanje
• 150 g tvrdog sira
Priprema:
Vatrostalnu posudu premažite uljem, pa poređajte crni luk isečen na kolutove. Krompir isto iseckajte na kolutove, pa poređajte preko crnog luka. Meso isecite, pa začinite i stavite preko krompira. Brokoli blanširajte, procedite i poređajte preko mesa, kao i paradajz. Jaja začinite, pa umutite sa pavlakom za kuvanje. Prelijte preko jela. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Pospite rendanim sirom i pecite još 5 minuta.
Torta “Ruski medovik”
Sastojci:
Za kore:
• 6 jaja
• 280 g šećera
• 6 kašika meda
• 2 kašike sode bikarbone
• 250 g maslaca ili margarina
• 850 g brašna
Za fil:
• 1,75 kg kisele pavlake od 20% mm
• 400 g šećera
Priprema:
Krećete sa pripremom kore i to tako što 6 jaja i 280 g šećera dobro umutite i skuvate na pari. Kuvajte oko 20 min. Dok je još na pari, dodajte 6 kašika meda, 2 kašike sode bikarbone i 250 g maslaca (margarina). Kuvajte još deset minuta i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu smesu dodajte oko 850 g brašna, umesite testo da se ne lepi i ostavite u frižider sat vremena da se ohladi.
Nakon toga, testo podelite na 12 loptica, pa svaku na pek papiru rastanjite oklagijom tako da bude debljine 1 milimetar. Rastanjene kore okruglim kalupom obeležite i isecite. Na taj način ćete dobiti korice identičnih veličina.
Koru preneti na obrnuti pleh, može da bude i malo veća od pleha. Zagrejati rernu na 170 stepeni i peći koru oko 5 minuta, ne duže, da budu braon boje, ne tamnije.
Postupak pečenja kora ide brzo jer dok se jedna korica peče, vi formirate drugu i tako redom.
Fil ručno pomešajte, dakle samo se sjedini pavlaka sa šećerom.
Korice će biti sočne, jer šećer pušta vodu i taman toliko je dovoljno da se dobije kremasta torta.
Prijatno!