Potaž od šargarepe
Sastojci:
• 4-5 većih šargarepa
• 1 srednji krompir
• 1 glavica crnog luka
• 1/2 celera
• malo praziluka
• 2 manja peršuna
• 1 šolja mleka
• malo suvog biljnog začina
• malo soli
• malo bibera
• po ukusu beli luk u prahu
• po ukusu kari
• po ukusu bosiljak
Priprema:
Očistiti svo povrće i iseći, staviti u šerpu i naliti vodom. Dodati sve začine po ukusu najbolje ako ne volite neke izostavite. Kuvati dok ne bude dobro raskuvano. Nekih pola sata ako sitnije isečete. Odliti malo vode u činiju da bi čorba bila gušća pa blendirati štapnim mikserom dok se sve ne izpasira. Vratiti na ringlu i dodati mleka po želji zbog gustine. Služiti uz pavlaku ili krutone od hleba koje možete sami napraviti!
Milanese šnicle
Sastojci:
• 1 kg šnicli, fino isečenih, tražite za pohovanje
• 2 cela jaja
• 50 ml mleka
• brašno da se uvaljaju šnicle
• 200 gr prezle ( hlebne mrvice )
• 2 kašičice belog luka u granulama
• 1 kašičica crnog luka u granulama
• 1/2 kašičice bibera
• 2 pune kašike sušenog peršunovog lista
• 1 kašika crvene, mlevene paprike
• 2 kašike senfa
• 3 kašike soja sosa
• 3 kašike slatkog čili sosa ( ukoliko nemate stavite 2 kašike kečapa i malo ljute paprike, može i one čili kesice iz nudli, kako god da imate )
• so
Priprema:
Šnicle izlupati i nožem malo zarezati ukoliko ima žilica. Svaku malo posoliti. Pomešati senf, soja sos i čili sos, pa četkicom svaki šniclu premazati, po malo. Ostaviti da odstoje dok vi pripremite ostalo. U tiganj sipati ulja između 5mm i 1 cm. Staviti da se zagreje. Pomešati mrvice sa belim i crnim lukom, biberom, paprikom i peršunovim listom. Umutiti jaja pa doliti mleko i opet dobro izmešati. Svaku šniclu uvaljati u brašno, mešavinu jaja i mleka pa u hlebne mrvice sa začinima. Mrvice malo utisnuti rukom, kako bi se bolje zalepile pa peći na srednje do jačoj vatri. Ne srednje, ne najjače, nego taj i deo između, ima ga na svakom šporetu. Ako bi obeleženo bilo od 1 do 6 onda kombinujte 4 i 5. Na primer: ulje će biti crveno od paprike i tu malo vodite računa pri pečenju. Ako vam malo potamni promenite ulje. Bolje promeniti ulje nego posle sve da liči na zagorelo. Pečene šnicle staviti na obrus da se ocede, pa onda u posudu u koju ste nameravali. Poslužite toplo.
Poslužiti uz krompir pire.
Francuski desert sa trešnjama
Sastojci:
• trešnje – 400 g
• jaja – 4 komada
• sveže mleko – 240 ml
• šećer – 100 g
• brašno – 100 g
• maslac – 2 supene kašike, rastopljen
• so – 1 prstohvat
• vanila – 1/2 supene kašike, esencija
• šećer u prahu – za posipanje
Priprema:
Umutimo jaja sa šećerom i prstohvatom soli, u smesu dodajemo sveže mleko i rastopljen maslac.
Ponovo dobro umutimo i sipamo brašno. Kad dobijemo umućenu smesu, sipamo i vanilu. Sipamo gotovu smesu na poređane trešnje, koje smo oprali i očistili od koštica. Pečemo na 160 stepeni dok ne bude gotovo. Posipamo šećerom u prahu.
PRIJATNO!