Supa od povrća sa knedlama
Sastojci:
- 400 gr mešanog povrća ( povrće može biti i ono za rusku salatu, može sa kukuruzom šećercem, minestrone povrće, baby mix, mediteranski, koji god da želite da isprobate ili već volite, možete da seckate i sveže povrće ako imate vremena ). Ja sam odabrala minestrone mešavinu jer u njoj ima i brokoli, karfiol, kukuruz, boranija, šargarepa, krompir, paštrnak i peršun, celer, grašak i naseckan praziluk.
- 1 kašika suvog začina
- 1 – 2 kašike ajvara ( ja sam bila skeptik ali je sjajno )
- prstohvat bibera
- 2 jaja
- 120 gr griza
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
U šerpu usuti 2l vode i istresti mešavinu povrća. Kuvati dok se povrće ne skuva i bude mekano, zatim dodati ajvar, suvi zalin, pola kašičice soli i promešati. Ako je potrebno dodati vode jer će knedle dok se budu kuvale da upiju vode, pa da vam se ne desi da se previše zgusne. Umutiti jaja sa grizom i dodati pola kašičice soli. Ostaviti da dostoje 10 minuta. U supu koja vri staviti kašiku da se zagreje pa vaditi knedle. Ostaviti da se na srednjoj vatri kuvaju 10 minuta. Skloniti sa vatre i poklopiti 5 minuta.
Ako procenite da je malo supe dolijte vruće vode i sačekajte da opet provri pa onda sklonite. Kada odstoji 5 minuta supa je spremna za serviranje.
Musaka od tikvica
Sastojci:
Za musaku:
– 500 g mlevenog mesa
– 4 tikvice
– 1 glavica crnog luka
– 1 srednja šargarepa
– 2 čena belog luka
– so, biber
Za preliv:
– 2 jajeta
– 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Propržite crni luk na ulju tako da se zastakli, a zatim dodajte iseckanu šargarepu. Kada luk i šargarepa budu omekšali, dodajte mleveno meso i pržite sve dok mesto ne bude izgubilo ružičastu boju, za šta će vam biti potrebno oko 10-ak minuta. Povrće i meso posolite i pobiberite, a zatim dodajte začine po ukusu. Iseckajte beli luk na sitno i dodajte u tiganj. Operite tikvice i isecite ih na kolutove, a zatim ih usolite i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Nauljite posudu u kojoj ćete peći musaku, a zatim na dno poređajte polovinu tikvica. Preko njih stavite nadev od mesa i poređajte drugu polovinu tikvica. Pecite musaku u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, oko 40-ak minuta. Da napravite preliv, pomešajte jaja i pavlaku za kuvanje. Izvadite musaku iz rerne nakon 30 minuta i prelijte je smesom od jaja i pavlake za kuvanje, a zatim je vratite u rernu na još 10-ak minuta.
Brzi kolač sa bananama
Sastojci
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
Za fil:
- 1 kesica krem puding od vanile (bez kuvanja)
- 300 ml hladnog mleka
- 2 kašike prah šećera
- 1 banana
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
Od 4 jajeta umutite u klasičan patišpanj: Odvojite žumanca od belanaca. Umutite čvrst šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, i na kraju lagano umešajte brašno. Ispecite tanku veću koru kao za rolat, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (peče se 10-12 minuta). Dok se kora peče umutite krem puding sa hladnim mlekom i šećerom u prahu. Pečenu koru podelite na dva dela (uzduž ili popreko, zavisno kakav manji poslužavnik imate) da dobijete dve manje kore. Jednu koru premažite pudingom i odozgo poređajte kolutove banane. Preklopite drugom korom. Na laganoj vatri ili na pari, uz mešanje, otopite čokoladu sa uljem i glazurom prelijte kolač.
Prijatno!