Krem supa sa peršunom
Sastojci:
- 2 kašike brašna
- 1 kašika putera
- 4 kašike maslinovog ulja
- 400 ml mleka
- 400 ml vode
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza peršunovog lista ( 2 kašike suvog peršuna )
- suvi začin, so i biber
Priprema:
U šerpu staviti puter i ulje i kada se otopi i zagreje dodati sitno iseckan crni luk da se malo proprži. Kada postane staklast i skoro upržen dodati brašno i mešati dok brašno ne postane svetlo žuto, pazite da ne zagori. Zatim naliti mleko u mlazu i mešati, pa vodu, sve uz mešanje. Dodati zatim peršun, kašiku suvog začina i malo bibera ( po ukusu ) Ostaviti da vri 2 – 3 minute pa skloniti sa vatre, probati i ako je potrebno dodati soli i bibera po ukusu.
Poslužiti toplo.
Dinstano meso sa povrćem
Sastojci:
- svinjsko meso (500 grama)
- 3 glavice crnog luka
- 3 paradajza
- 3 paprike
- 3 šargarepe
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 2 čena belog luka
- so
- suvi biljni začin
- biber
- crvena mlevena paprika
- kašika brašna
- ulje
Priprema: meso iseći na kockice, luk na listiće, papriku na manje komade, šargarepu i paradajz, prethodno oljušten, na kocke. Na zagrejanom ulju propržiti luk da postane staklast, smanjiti temperaturu i dodati crvenu mlevenu papriku. U luk dodati meso i kratko propržiti. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, po želji dodati seckanu ljutu papričicu, naliti malo tople vode i poklopljeno dinstati. Meso promešati povremeno, a po potrebi dolivati po malo tople vode. Kada je omekšalo, dodati iseckano povrće i beli luk. Dinstati dok povrće ne omekša. Kada je jelo skoro gotovo, sipati brašno razmućeno u malo vode, promešati i ostaviti na vatri još nekoliko minuta. Dinstano meso sa povrćem poslužiti sa barenim pirinčem, testeninom ili pireom od krompira.
Kolač sa rumom i orasima
Sastojci:
- 2 jajeta
- 2 čaše šećera
- čaša ulja
- jogurt (2 čaše)
- brašno (3 čaše)
- mleveni orasi (1 čaša)
- seckani orasi (1/2 čaše)
- 1 čaša narendanih jabuka
- 1 kesica praška za pecivo
- rum
- šećer u prahu
Priprema: u posudi za mešenje umutiti jaja sa šećerom, pa sipati ulje, jogurt, jabuke i malo ruma. Izmešati, a zatim dodati orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljeno testo sipati u pleh prekriven papirom za pečenje i staviti u zagrejanu pećnicu. Kolač peći na temperaturi od 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kolač poprskati rumom, iseći na kocke i po želji posuti šećerom u prahu.
Napomena: za merenje sastojaka kolača koristiti čašu od jogurta.
Prijatno!