Potaž od šargarepe
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk (sitno seckan)
- 2 kašike đumbira (sitno seckanog)
- 4 čena belog luka (izgnječen)
- 3,5 šolje šargarepe (seckane na kolutove)
- 1 šolja krompira (sitno seckanog)
- 1 jabuka, sitno seckana
- 2 šolje bujona od povrća
- 2 šolje vode
- 1,5 šolja nezaslađenog kokosovog mleka
- 1 šolja sveže ceđenog soka od narandže
- 1 kašičica soli
- 1 kašika agava sirupa
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica bobica nara
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi, te dodajte crni luk i dinstajte ga na umerenoj temperaturi dok ne omekša i porumeni 3-4 minuta. Zatim, dodajte đumbir i beli luk, te dinstajte još 2 minuta. Nakon toga dodajte šargarepu, krompir, jabuku, bujon od povrća i vodu. Pustite da provri, smanjite temperaturu, te kuvajte poklopljeno 15 minuta ili dok šargarepa ne omekša. Nakon što se kuvano povrće ohladi, sipajte ga u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu vratite u šerpu, pa dodajte sok od narandže, kokosovo mleko, so, agava sirup, cimet i kim, te sve zajedno kuvajte na umerenoj temperaturi, dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte dobijeni potaž u posudu, te ga ukrasite bobicama nara. Poslužite i uživajte.
Pikantna pileća krilca
Sastojci:
- 1,5 kg pilećih krilaca
- 5-6 malih glavica crnog luka
- 2 pune kašike meda
- 50ml ruma
- 2 čena belog luka
- prstohvat origana
- prstohvat čilija
- biber i so po ukusu
- maslinovo ulje
- 1,5 kašičica tucane paprika
- 1 kašičica smeđeg šećera
- vegeta po želji
- 2 kese za pečenje
Priprema:
Krilca operite, očistite i poređajte u dublju posudu. Luk isecite na četvrtine pa dodajte krilcima. Dodajte med, rum, beli luk sečen na listiće, origano, čili, biber, so, maslinovo ulje, tucanu papriku i smeđi šećer, dobro promešajte i ostavite da odstoji pola sata pre pečenja ili preko noći ako ih pravite danas za sutra. Zagrejte rernu na 200°C. Poređajte krilca ravnomerno u dve kese. Pospite krupnijim povrćkama iz Vegete, prelijte ostatkom marinade pa dobro zatvorite kese. Pecite 45 minuta pa otvorite kese. Pecite još 15 minuta da se krilca lepo zapeku. Služite toplo uz preliv od jogurta i belog luka.
Ledeni sitni kolači
Sastojci:
- 250 g grčkog jogurta
- 85 g kikiriki putera
- 1 kašika meda
- 170 g čokolade
Priprema:
U posudi pomešajte jogurt, med i kikiriki puter. Sve dobro promešajte, pa uzmite smesu kašikom za sladoled i stavite na pleh obložen pek papirom. Stavite u zamrzivač na minimum 4 sata. Treba dobro da se stegne. Zatim umočite u istopljenu čokoladu i vratite u frižider da se stegne, pa služite.
PRIJATNO!