Nekoliko znakova da vam bubrezi ne rade dobro

Vitamin D, u našem organizmu, pretvaraju zdravi bubrezi, a sve to kako bi održali jake kosti pa proizveli hormon EPO koji ima ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Ako bubrezi ne rade dobro, tada se manje proizvodi hormona što za rezultat ima brži umor mišića i mozga. Ljudi koji imaju problema sa bubrezima uglavnom imaju anemiju. Anemija se počne razvijati u slučaju 20 do 50 posto normalne funkcije bubrega. Ukoliko osećate umor i nizak nivo energije posle spavanja, ne bi bilo loše da posetite svog izabranog lekara. Zdravi bubrezi u telu rade neverovatan posao uklanjajući otpade i dodatne tečnosti iz krvi.

Svrbljiva i suva koža predstavljaju jedan od signala da sa bubrezima postoji problem. Postoji veza između otežanog disanja i bubrega. Razlog mogu biti bubrezi ili dodatna tečnost u plućima. Anemija, takođe, uskraćuje vašem telu kiseonik i to dovodi do kratkog daha. Zastoj bubrega može dovesti do bola u leđima koja je obično duboka i nalazi se odmah ispod rebara. Taj bol može biti povezana sa bubrežnim cistama. Taj bol je prozrokovan otkazivanjem bubrega, prati ga povraćanje, povišena temperatura i učestalo mokrenje.

Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina i otklanjanje otpada kroz mokraću. Ukoliko primetite da vaš urin menja boju obavezno se javite lekaru. Promene koje upućuju na problem su učestala potreba za mokrenjem, posebno noću. Normalno je između 4 i 10 puta na dan. Ako primetite krv u mokraći. Zdravi bubrezi filtriraju otpade iz krvi, ali ako je filter oštećen, krvne stanice mogu početi curiti iz urina. Penasta mokraća ukazuje na neželjne proteine u urinu.

Piše: Mirjana Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply