Sezona je praznika, period godine kada možemo da očekujemo goste u svakom trenutku. Ne dolaze svi na zvaničan ručak ili večeru – neki samo svrate na razgovor.
Krekeri sa lukom i sirom
Za 8 komada, potrebno je: 8 krekera, 50 g tvrdog sira (po izboru), 1 crni luk.
Priprema:
Iseckati luk na kolutove, pa ga propržiti na malo putera da dobije zlatnobraon boju. Na svaki kreker staviti kolut luka, a odozgo kriščicu sira.
Umak od belog luka i kačkavalja
Potrebno je: 250 g krem sira, ½ šolje pavlake, 2 šolje narendanog tvrdog sira, 2 kašike iseckanog belog luka, kašičica vorčester sosa.
Priprema:
Pomešajte krem sir i pavlaku u činiji, pa dodajte narendani tvrdi sir, luk i vorčester sos i dobro izmešajte. Ako je umak suviše gust, dodajte još malo pavlake da ga razredite. Ako imate vremena, prekrijte i ostavite u frižideru sa se malo ohladi. Služite uz krekere, slane štapiće i sl.
Čoko pomorandže
Potrebno je: 1/3 šolje čokolade za mešenje, 3 pomorandže, ¼ šolje kikirikija, grubo iseckanog.
Priprema:
Oljuštite pomorandžu i razdvojite na kriške, pa pomoću papirnog ubrusa malo prosušite kriške. Rastopite čokoladu za mešenje u šerpi. Potom polovinu svake kriške pomorandže umočite u rastopljenu čokoladu. Poslažite pomorandže na poslužavnik, prekriven papirom za serviranje kolača. Pospite čokoladni deo iseckanim kikirikijem. Ostavite u frižideru na 15 min da se čokolada stvrdne. Možete čuvati u frižideru do 3 dana.
Piše: Vanja