Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Neodoljivi ukus skroba

Ako ne možete da odolite hlebu, špagetama, krompiru – možda postoji fiziološki uzrok za to. Naime, naučnici su upravo otkrili da postoji i “sedmi ukus” – ukus ugljenih hidrata – i da su neki ljudi osetljiviji na njega od drugih.

Zasad, šest poznatih ukusa su slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko i oporo. Međutim, istraživači sa Univerziteta Dikin su utvrdili da postoji i potencijalni sedmi “ukus” – ukus ugljenih hidrata, koji je nezavisan od slatkog ukusa, i utvrdili da osetljivost na ovaj ukus kod pojedinaca vodi do povećanog unosa  složenih ugljenih hidrata, što opet vodi do nagomilavanja sala u struku.
Dugo se smatralo da su za čulo ukusa neki složeni ugljeni hidrati (polisaharidi), kao što su npr. maltodekstrin i skrob, neprepoznatljivi, za razliku od šećera, koji naše čulo ukusa jasno raspoznaje. Međutim, ovo istraživanje je utvrdilo da i te druge vrste ugljenih hidrata (jer šećer je takođe ugljeni hidrat), poput skroba, imaju prepoznatljiv kvalitet ukusa nezavisan od slatkog ukusa. 
Konkretno, istraživači su se pozabavili dvema vrstama složenih ugljenih hidrata, maltodekstrinom i oligofruktozom, koji se nalaze u uobičajenim namirnicama kao što su hleb, testenine i pirinač. Testiranje koje je obavila dr Džulija Lou sa Fakulteta za nutricionističke nauke i vežbanje Univerziteta Dikin, pokazalo je da se ukus ta dva ugljena hidrata može osetiti u ustima. 
Ovo istraživanje, koje je proučilo 34 odrasle osobe, našlo je značajnu povezanost između osetljivosti pojedinaca na ukus pomenutih ugljenih hidrata i njihovog ukupnog unosa ugljenih hidrata, kao i obima struka. “Oni koji su bili najosetljiviji na ugljene hidrate jeli su više namirnica koje ih sadrže i imali su širi struk”, objasnila je dr Lou. Obim struka je jedna od mera koja ukazuje na rizik od zdravstvenih problema povezanih sa ishranom, kao što je metabolički sindrom. 
Ukratko rečeno, ovo istraživanje ukazuje da osobe koje su osetljivije na “ukus” složenih ugljenih hidrata (opet je bitno naglasiti – koji je nezavisan od slatkog ukusa) imaju podsvesni podsticaj da više jedu hranu koja ih sadrži (kao što su hleb, testenine, krompir), što može dovesti do problema sa težinom, nivoom šećera u krvi i slično. Međutim, potrebno je više istraživanja da se utvrdi zašto je to tako. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: