Određene struje u savremenoj ishrani tvrde da žitarice nisu korisne, mada takve tvrdnje nemaju nikakvih osnova. Najnovije dansko istraživanje potvrdilo je korist od integralnih žitarica i dokazalo da one doprinose mršavljenju i smanjenju upala niskog intenziteta.
To istraživanje su obavili naučnici Danskog nacionalnog instituta za hranu. Konkretno, istraživači su utvrdili da kad gojazni odrasli zamene proizvode od rafinisanih žitarica, kao što su beli hleb i testenine, integralnim varijantama, počinju da jedu manje, gube kilograme i upale u njihovom organizmu se smanjuju. Dakle, ovo istraživanje je samo potvrdilo naučnu osnovu nutricionističkih preporuka u Danskoj, naime, da se u ishrani biraju integralne žitarice.
Povoljni efekti konzumacije integralnih žitarica su odavno dobro dokumentovani. Između ostalog, više epidemioloških studija je pokazalo da konzumacija integralnih žitarica smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Najnovije dansko proučavanje uključilo je 50 ispitanika, koji su svi bili pod rizikom da dobiju dijabetes tip 2 ili kardiovaskularno oboljenje.
Kada su ispitanici zamenili rafinisane žitarice integralnim, laboratorijski testovi su pokazali sledeće. Najpre, ispitanici su imali manje upala u svom organizmu. Pri tome se pokazalo da raž posebno smanjuje sadržaj inflamatornih markera u krvi. Upala je prirodna reakcija organizma na infekciju, ali neki ljudi imaju blago povišene nivoe upale čak i ako ne postoji nikakva upala (takozvane upale niskog intenziteta). To je posebno slučaj kod gojaznih osoba. Kod gojaznih osoba, povišen nivo upale (tzv. subklinički) vremenom može da dovede do povećanog rizika od razvoja dijabetesa tip 2.
Istraživanje je takođe pokazalo da su ispitanici jeli manje nakon što su u ishranu uvrstili integralne žitarice, po pretpostavci istraživača, verovatno zato što integralne žitarice više zasićuju. Tokom perioda konzumacije integralnih žitarica, ispitanici su izgubili na težini.
“Naše analize su pokazale da postoji dobar naučni razlog za preporuku da se konzumiraju integralne žitarice. To se posebno odnosi na ljude koji imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti”, prokomentarisao je profesor tine Rask Liht iz Nacionalnog instituta za hranu.
Još jedna interesantna stvar koju je pokazalo ovo istraživanje, a koja verovatno nije bila poznata, jeste da konzumacija integralnih žitarica nije dovelo do promene crevne flore ispitanika. Trenutno je popularno mišljenje da integralne žitarice doprinose i zdravlju crevne flore.
Takođe, s obzirom da se pokazalo posebno povoljno dejstvo raži, istraživači su dodali da bi bilo poželjno ispitati pojedinačno efekte koje imaju razne vrste žitarica.
Preuzeto: Zdravahrana.com