Neželjenu boju kose možete sami skloniti

Kada vam dosadi vaša boja kose ili izbledi, možete je isprati uz pomoć trikova iz vaše kuhinje. Svi mi smo svedoci da se farba sa kose ispira vremenom ili se dogodi da nam frizer ne pogodi željenu boju, pa želimo svetliju ili tamniju nijansu ili želimo neku novu boju… Ako želite da što pre skinete farbu onda je rešenje za vaš „problem“ sirće, vitamin C, kokosovo ulje i soda bikarbona.

Za ovaj proces možete koristiti sirće iz vaše kuhinje. Kiselina koju poseduje sirće će vam pomoći da isperete farbu, a da pritom ne oštetite teme, što se znalo događati sa nekim preparatima koji skidaju farbu. Pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1 pa sa tom mešavinom pokvasite dobro kosu. Kosu umotajte, pokrijte plastičnom kesom i stavite da deluje 15 do 20 minuta. Ako primetite da slabije skida, mešavini dodajte više sirćeta, a manje vode i ponovite sve.

Ako ste dobili boju tamniju od željene, u tom slučaju spas ćete pronaći u vitaminu C. Uzmete nekoliko tableta vitamina C (između 5 do 10 ), stavite ih u posudicu i sipate malo vode. Gnječite sve dok ne dobijete pastu. Tu pastu nanosite na mokru kosu, stavite kapu za tuširanje, i čekate da prodeluje sat vremena. Nakon toga isperete i operet kosu. Najbolje će delovati ako ovaj tretman uradite par dana posle farbanja kose.

Vitamin C možete dodati u šampon, od 5 do 10 tableta, i njime prati kosu. Vitamin C stavljate u količinu šampona koja vam je potrebna za jedno pranje kose. Dobijenu pastu nanesete ravnomerno na celu kosu. Ostavite da deluje 30 do 60 minuta, pa isperete. Operete ponovo i isperet kosu. Nakon toga možete stavljati novu farbu na kosu.

Kokosovo ulje vam, takođe, može pomoći da se rešite boje. U vrućoj vodi zagrejte bočicu kokosovog ulja, ostavite oko 2 minute. Kada se ulje zagreje aplikatorom ga nanesete na kosu. Prekrijte celu kosu, umotajte je u topao peškir i ostavite tako oko 60 minuta. Računjate na to da ćete taj peškir posle morati baciti. Postupak ponovite ako bude bilo potrebe.

Kašiku sode bikarbone možete pomešati sa kašikom šampona i sa tom smesom operite kosu, nakon par dana možete ponoviti postupak.

Piše: Mirjana Đerić

 

Be the first to comment

Leave a Reply