Godinama su nam lekari govorili da smanjimo konzumaciju soli zarad zdravlja. Posebno je pojedincima izloženim riziku od srčanog napada savetovano da maksimalno smanje unos soli. Ali, ova naizgled bezazlena preporuka izgleda da povećava rizik od srčanih oboljenja i šloga!
Jedno novo kanadsko istraživanje objavljeno u uglednom časopisu JAMA sugeriše da premala konzumacija soli može biti isto tako štetna kao i previše soli!
Istraživaču Univerziteta Mekmaster iz Ontarija su pregledali podatke koji se tiču kliničkih slučajeva oko 30000 ljudi koji su imali srčano oboljenje ili dijabetes. Učesnicima istraživanja je meren unos soli pomoću analize mokraće, a praćeni su tokom perioda od 5 godina kako bi se zabeležila učestalost/pojava hospitalizacija usle srčanih problema, ili fatalnih ishoda.
Solite hranu, ali umereno
Nakon što su istraživači podesili faktore kao što su medikamentozna terapija, telesna težina, pušenje i nivoi holesterola, utvrdili su da statittka ukazuje da premali unos sali škodi umesto da koristi. Oni koji su konzumirali od 4 do 5 grama soli dnevno – više nego dvostruko od trenutnih preporuka – imali su najmanji rizik od razvoja srčanih oboljenja i šloga.
Ispitanici koji su bili na dijeti sa manje soli nisu bili izloženi manjem riziku od ovih oboljenja nego većem. Istraživači su otkrili da je kod osoba koje su konzumirale 2 do 3 grama soli dnevno bilo za 20% verovatnije da će imati fatalni ishod ili dospeti u bolnici usled srčanih oboljenja, upoređeno sa onima koji su konzumirali između 4 i 6 grama soli dnevno.
Evropsko istraživanje sa sličnim rezultatom
Rezultate ovog istraživanja potkrepljuje i jedno manje evropsko proučavanje, na oko 4000 ispitanika, zdravih ljudi, koje je takođe utvrdilo da su ispitanici koji su konzumirali najmanje soli imali najveću stopu smrtnosti od srčanih oboljenja, dok su oni koji su konzumirali najveću količinu, imali najmanju stopu. Kod onih koji su konzumirali najviše soli otkriveno je samo veoma malo povećanje sistolnog pritiska i nije otkrivena veća verovatnoća da će razviti hipertenziju. (Ovo straživanje je takođe objavljeno u žurnalu JAMA, 4. maj 2011)
Iznad određene granice rizik je mnogo veći
Obimno kanadsko istraživanje nedvosmisleno pokazuje i da u konzumiranju soli postoji jasna granica. Konzumacija soli više od ovoga – iznad 6 grama dnevno – dovodi do većeg rizika od srčanih oboljenja i šloga. Ispitanici koji su konzumirali više od 8 grama soli dnevno bili su izloženi 50 do 70% većem riziku da dožive šlog ili srčani napad, ili da dospeju u bolnicu ili umru od srčanog oboljenja.
Rezultati ovog proučavanja ukazuju da ljudi koji su već sveli konzumaciju soli na umerenu neće imati koristi od toga da još više smanje unos soli. Zapravo, smanjenje unosa soli u odnosu na umereni unos (4-6 grama) može čak da im naškodi.
Dr Martin O Donel, vođa istraživanja, vanredni profesor na Univerzitetu Mekmaster, izjavio je: “Kada ljudima koji već umereno konzumiraju so savetujemo da još smanje konzumaciju, neizvesno je kakvi će biti dugoročni efekti daljeg smanjenja konzumacije soli”.
Oba ova istraživanja, objavljena u časopisu JAMA (Journal of the American Medical Association), protivreče mnogo čemu što nam je savetovano u pogledu soli. Zato je kanadski istraživački tim apelovao na zvaničnike da preporuče umereno konzumiranje soli umesto da postavljaju rigidna ograničenja.
Još bolja bi bila preporuka da se koriste prirodne soli, kao što su morska so ili himalajska so, umesto rafinisane kuhinjske soli koja često sadrži štetne aditive i nema uravnotežen mineralni profil.
Preuzeto: Zdravahrana.com