Većina ljudi prilikom pranja suđa čaše postavlja naopako da bi se ocedile, ali stručnjaci upozoravaju da to nije ispravno jer može da naruši kvalitet i dugotrajnost čaša.
Iza toga stoji i naučno objašnjenje koje je sledeće:
“Gornji deo čaše je najosetljiviji. Kada se čaša stavi naopako, taj deo trpi težinu cele čaše”, navedeno je u jednom videu, uz napomenu da to vremenom povećava rizik od lomljenja.
Ovu tvrdnju potvrđuje i stručnjakinja Kej Vagner u izjavi za The Sun.
“Mnoge čaše imaju vrlo tanak i osetljiv rub koji nije dizajniran da podnese težinu čitave čaše”, ističe ona.
“Ako je to slučaj, izbegavajte da ih stavljate naopako, jer tako povećavate pritisak na rub, što može dovesti do pucanja čaša.”
Jasno je da većina ljudi tako odlaže čaše i zbog nakupljanja prašine tokom stajanja.
Iako to ima logike, stručnjaci ukazuju na potencijalne rizike koji smanjuju vek trajanja ovog posuđa.