Novo istraživanje, objavljeno u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa, The Lancet, tvrdi da niskomasna ishrana povećava rizik od preuranjene smrti.
To je potpuno suprotno onome u šta većina ljudi još uvek veruje i što zvanična madicina još uvek zastupa – da je više masti štetno po zdravlje. Ovo istraživanje je, međutim, utvrdilo da je manja konzumacija masti povećana sa većim rizikom od smrti u poređenju sa većim unosom masti – koji podrazumeva do 35% eneregetskih potreba organizma. A povrh toga, pokazalo se da konzumacija veće količine ugljenih hidrata (više od 60% naših energetskih potreba) može biti pretnja zdravlju.
Istraživači sa Instituta za istraživanje javnog zdravlja Univerziteta Mekmaster i Hamilton medicinskog instituta u Kanadi analizirali su podatke iz tzv. PURE studije (istraživanje urbane i ruralne epidemiologije) koja je uključila više od 135.000 ljudi iz 18 zemalja u sedam geografskih regija: Severne i Južne Amerike, Evrope, Srednjeg stoka, Južne Azije, Kine, Jugoistočne Azije i Afrike. Učesnici studije su slali podatke o svojoj ishrani tokom 7,5 godina u proseku između 2003. i 2013. godine.
Istraživači su primetili da korišćenje masti u ishrani nije povezano sa opasnim kardiovaskularnim bolestima, već da je, naprotiv, veća konzumacija masti povezana sa nižom stopom smrtnosti. To važi za sve masti: zasićene, polinezasićene i mononezasićene. Zasićene masti su bile povezane sa manjim rizikom od moždanog udara, što je suprotno standardnim zdravstvenim preporukama – da konzumacija zasićenih masti podiže nivo holesterola u krvi (na primer, preporuka Britanske nacionalne zdravstvene službe).
Ovo istraživanje u velikoj meri dovodi u pitanje uobičajena verovanja o mastima i kliničkim oboljenjima.
Vođa ovog istraživanja, Mahšid Dehghan, u izveštaju za sajt “Science Daily”, rekla je da smanjena konzumacija masti automatski vodi povećanoj konzumaciji ugljenih hidrata i da “… naša otkrića mogu da objasne zašto određene populacije, kao što su one u Istočnoj Aziji, koje ne konzumiraju mnogo masti, ali konzumiraju mnogo ugljenih hidrata, imaju više stope smrtnosti“.
Interesantno je da je jedno ranije proučavanja obavljeno 2015. na Univerzitetu Harvard već ukazalo da ishrana sa malo masti uopšte ne deluje, jer nema nikakvog uticaja niti na mršavljenje niti na dobro zdravlje u celini.
Preuzeto: Zdravahrana.com